Політична реклама

Як підготуватись до відпочинку з дітьми

2358 0
Щоб легко провести відпустку навіть із найменшою дитиною, потрібно заздалегідь ретельно спланувати поїздку.

 

Збираючись у дорогу

Відпочинок із маленькою дитиною потрібно починати планувати за кілька тижнів. Особливо якщо мова йде про поїздку на далеку відстань або в нове місце. Перед першим виїздом з малюком на відпочинок корисно проконсультуватися з педіатром. Якщо дитина приймає ліки, страждає на алергію або погано переносить спеку, то лікар допоможе правильно підібрати необхідні препарати.

Якщо відпустка пройде в екзотичних країнах, лікар може призначити дитині пробіотики, які допоможуть малюкові при проблемах із травленням. Крім того, лікар може порадити зробити додаткові щеплення. Оскільки для вироблення імунітету після вакцинації потрібно кілька днів, з візитом до педіатра краще не затягувати.

Перед від´їздом потрібно взяти із собою медичну картку дитини, медичну страховку. Краще завчасно дізнатися адреси та телефони лікувальних закладів, розташованих неподалік від місця відпочинку.

Можна одягнути на руку дитини браслетик із написаними номерами телефону батьків. Контакти тата з мамою можна розмістити і на ярличках, ушитих в одяг малюка.

Подорож автомобілем

Про те, що в автомобільну подорож з дитиною не можна вирушати без спеціального дитячого крісла, знають усі. Але перед далекою дорогою не зайвим буде переконатися, що крісло надійно встановлено, а ремені безпеки міцно натягнуті. Слід пам´ятати, що не можна встановлювати крісло в тих місцях, де може спрацювати подушка безпеки.

Найбезпечнішим місцем для дитини вважається середнє сидіння, проте воно повинно бути обладнане триточковими ременями безпеки. В іншому випадку автокрісло найкраще розмістити за сидінням переднього пасажира. Якщо дитина їде в машині тільки з одним дорослим, варто встановити додаткове люстерко, яке дасть водієві можливість спостерігати за малюком без необхідності повертатися до нього. Слід також потурбуватися про блокування задніх дверей і вікон, щоб малюк сам не міг їх відчинити.

В жодному разі не можна годувати дитину грудьми під час їзди. Якщо виникла така необхідність, краще просто зробити зупинку.

Дитина в літаку

Діти до двох років зазвичай подорожують авіатранспортом безкоштовно, але без окремого місця. Деякі авіакомпанії пропонують люльки, але ними можна користуватися лише на певних місцях. Якщо дитина подорожує з двома дорослими, можна спробувати на реєстрації попросити одне місце біля вікна, а друге - біля проходу. В такому випадку високий шанс, що місце посередині залишиться незайнятим. Воно може стати місцем для перевдягання, годівлі та ігор з малюком.

Щоб уникнути проблем зі зміною тиску при зльоті та посадці, немовляті потрібно дати груди або пляшечку з водою. Якщо дитина буде часто глитати, вушка не закладе.

Багатьох стресових і неприємних ситуацій під час польоту можна уникнути, якщо малюк під час перельоту не нудьгуватиме. Для цього потрібно потурбуватися про нові іграшки, книжки, розмальовки, які на певний час займуть увагу дитини.

Відпочинок біля води

Збираючись із маленькою дитиною на море чи до найближчої водойми, варто пам´ятати золоте правило: відпочивати тільки в перевірених і безпечних місцях. Адже на диких пляжах малюка підстерігає безліч небезпек.

Одна з найважливіших деталей відпочинку біля води - тривалість перебування на сонці. Чим менша дитина, тим більше часу вона повинна перебувати в тіні. З малюком меншим за шість місяців на пляж краще взагалі не виходити. Дітки старшого віку можуть відпочивати на пляжі в години найменшої сонячної активності (до 10.00 і після 16.00).

Неодмінний атрибут відпочинку - сонцезахисний крем із сильним фільтром (як мінімум, 35). Намазати шкіру дитини кремом потрібно щонайменше за 20 хвилин до виходу з дому. Якщо малюк купатиметься, потрібно користуватися водостійким кремом, а аплікації слід повторювати після кожного занурення у воду. Важливо пам´ятати, що сонцезахисні креми можна використовувати лише після досягнення дитиною тримісячного віку.

 У дитини на пляжі обов´язково повинен бути головний убір. Стануть в нагоді й сонячні окуляри, але лише в тому випадку, якщо вони куплені в оптиці, а не в магазині з іграшками.

Під час спеки дитина може постраждати від зневоднення. Найменше проблем із немовлятами: для них завжди готовий свіжий напій потрібної температури. Для старших дітей потрібно підготувати негазовану джерельну воду. Найкраще розлити її по невеликих пляшечка і зберігати в сумці-холодильнику.

Що ж до купання, то плескатися у воді можуть навіть немовлята, котрі не вміють ходити. Головне, щоб батьки міцно тримали їх. Занурювати дитину у воду потрібно поступово, щоб уникнути термічного шоку, а перебувати у воді слід не довше, ніж півгодини.

Якщо дитина любить копирсатися в піску біля води, найкраще, щоб за нею спостерігав хтось із дорослих. Крім того, не варто забувати про надувні нарукавники для малюка. Головне правило на відпочинку біля води - не спускати очей з дитини. Кілька секунд, витрачених на пошук газети біля шезлонга, можуть закінчитися трагічно.

 Похід у гори

Відпочинок у горах - прекрасний вибір для хворобливих дітей і алергіків. Щоправда, слід звернути увагу на висоту гірських вершин. Маленьким дітям не варто підніматися вище ніж на 2500 м над рівнем моря, а стоянки на нічліг не варто розташовувати вище ніж на 1500-2000 м над рівнем моря. Інакше в дитини можуть з´явитися ознаки гіпоксії, а в деяких випадках - навіть напади висотної хвороби.

Щоб легко перенести процес акліматизації, в перші дні не варто захоплюватися оглядом місцевих визначних пам´яток, а провести їх у неспішних прогулянках. У походи краще виходити рано-вранці. При цьому слід пам´ятати, що погода в горах може кардинально змінюватися за лічені секунди. Тому вбрання малюка має складатися з кількох шарів, а в рюкзаку у батьків неодмінно повинен бути запасний одяг. Маршрут прогулянки слід прокладати так, щоб залишалася можливість частих привалів.

Крім їжі і пиття на прогулянку по горах варто захопити щось енергетичне, наприклад, плитку шоколаду. Якщо батьки не хочуть давати дітям кондитерські вироби, то шоколад можна замінити солодкими фруктами, наприклад, бананами або виноградом. Сухофрукти теж підійдуть.

Відпочинок у лісі

Навіть найменшу дитину можна брати із собою на прогулянку в лісі. Головне - подбати про правильну екіпіровку.

Так, одяг повинен повністю закривати тіло малюка. Найкраще, щоб на дитині було декілька шарів одягу світлого кольору - на такому тлі легко виявити кліща. Обов´язковий головний убір. Якщо дитина вже ходить самостійно, потрібно підібрати їй міцні й зручні черевики. На випадок дощу краще мати дощовик, а не парасольку.

Не варто забувати про рідини, що відлякують комах, у першу чергу - кліщів. Ними потрібно оприскувати не тільки шкіру, але і весь одяг. Найбезпечніше ходити широкими доріжками, остерігаючись низьких крон дерев і високої трави. Не варто також сідати на пні повалених дерев. Але навіть такі запобіжні заходи не звільняють від необхідності ретельно оглянути тіло малюка після повернення з лісу.

За матеріалами eDzecko

Джерело: Comments.UA

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!