Як порушують права дітей у школах. Результати дослідження

7703 0
Українська Гельсінська спілка провела моніторинг про дотримання прав дитини у школі.

У школах порушують права дітей, а підручники поширюють дискримінаційні стереотипи. Про це йдеться у результатах моніторингу щодо стану освіти у сфері прав людини в школах, який провела Українська Гельсінська спілка з прав людини.

За результатами моніторингу, 29% школярів повідомили, що вчитель періодично публічно коментує зовнішній вигляд дитини. Стільки ж школярів стверджують, що вчитель часто грубо розмовляє з учнями. 40% опитаних повідомили, що їх затримують на перерві після уроків. Утім, лише 2% заявили, що вчитель періодично застосовує до учнів фізичну силу, а 56% ніколи не стикалися з таким явищем.

Читайте також: У Львові батьки звинуватили вчительку у приниженні першокласниці

«Вчитель вважає, що коли він дав запотиличника або шарпанув дитину і кинув її кросівки за вікно, бо вони здалися йому брудними, таке теж буває, вважають, що це не застосування фізичної сили», – повідомила під час презентації пілотної версії дослідження методистка кабінету розвитку освіти Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Ірини Костюк.

За її словами сформувати перелік порушень прав дитини у школі допомогли обговорення батьками цих проблем у публічному просторі. «У спеціалізованих групах у Фейсбуці піднімається багато тем, які не піднімались раніше, до яких вчителі не готові», – вважає Ірина Костюк.

В опитування взяли участь учні та батьки приблизно із 20-ти шкіл у межах проекту «Школа – територія прав людини». 

Читайте також: До першого класу діти підуть за новими правилами. 5 змін. Візуалізація

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!