Як сімейні лікарі у Львові працюють із хворими на коронавірус

7524 0
Пневмонії у пацієнтів без хронічних захворювань лікують удома.
Фото: freepik

Фото: freepik

Пацієнтів із легкими пневмоніями, які не перебувають у групі ризику, зараз лікують удома сімейні лікарі. Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповіла львівська сімейна лікарка Людмила Звір-Мацко.

За словами лікарки, якщо людина звертається до сімейного лікаря із підозрою на Covid-19 та симптомами, то їй спочатку роблять експрес-тест.

«Якщо навіть він попередньо негативний, але симптоми вказують на хворобу, чи був контакт з підтвердженим випадком, сімейний лікар скеровує на ПРЛ. В кожній поліклініці Львова є розроблений власний алгоритм та маршрут хворого, тому забором займаються або мобільні бригади, або мазок проводять в окремо виділеному кабінеті спеціально навчений персонал», – розповідає Людмила Звір-Мацко.

Читайте також: Через порушення карантину у Львові закрили ще два заклади

Коли ж діагноз підтверджують лабораторно, то, говорить лікарка, згідно з чинним наказом МОЗ, хворі з легкою формою коронавірусної хвороби лікуються удома. Так само тепер, відповідно до розпорядження міністерства, додає Людмила Звір-Мацко, удома лікують ускладнення у вигляді пневмонії, якщо людина не належить до групи ризику.

«Це за чинним наказом та протоколом про позагоспітальні пневмонії. Пов'язано це з суттєвим перевантаженням профільних відділень лікарень. Це створило, звичайно, додаткове навантаження на сімейних лікарів, оскільки такі хворі потребують підвищеної уваги та настороженості, через доволі непередбачуване протікання пневмонії, спричиненої коронавірусом», – говорить лікарка.

Читайте також: Чи є місця для хворих на коронавірус у лікарнях Львова

Завідувачка першим поліклінічним відділенням міської лікарні імені Князя Лева (1-ша МКЛ) Любомира Луцевич розповіла Tvoemisto.tv, що у її відділенні аналізи на лабораторний тест на коронавірус збирає мобільна бригада за попереднім записом.

Госпіталізує хворого, каже Любомира Луцевич, зазвичай швидка допомога, перед тим сімейний лікар уточнює, у якій лікарні є місця.

Любомира Луцевич говорить, що 80% пацієнтів хворіють у легкій формі, 15% – середньої важкості, а 5% можуть потребувати реанімаційних заходів.

Нагадаємо, станом на ранок 16 червня на Львівщині лабораторно підтверджено 3072 випадки інфікування коронавірусом, із них 139 – за минулу добу.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!