Фото: Роман Балук

Фото: Роман Балук

Чи є місця для хворих на коронавірус у лікарнях Львова

43425 0
Сьогодні у визначених стаціонарах області лікуються 638 людей.

На Львівщині в 10-ти лікарнях, які приймають хворих на коронавірус або пацієнтів із підозрою на нього, сьогодні, 15 червня, лікуються 638 людей. Із них 532 пацієнти – у медзакладах Львова. Про це зранку під час брифінгу сказав директор департаменту охорони здоровя Львівської ОДА Орест Чемерис.

За його словами, визначені стаціонари області заповнені приблизно на 30%. Усього, каже Орест Чемерис, медзаклади можуть прийняти 1800 хворих на коронавірус або з підозрою на нього.

«У Львові, обєктивно, заповненість є більшою. Але такого, щоб були справді відмови у госпіталізації, немає», – сказав Орест Чемерис у коментарі Tvoemisto.tv.

Читайте також: Ще один обласний медзаклад почав приймати хворих з підозрою на Сovid-19

Tvoemisto.tv з’ясувало, чи насправді на Львівщині визначені медзаклади заповнені лише на третину.

Хворих із коронавірусом або підозрою на нього у Львові приймають інфекційна лікарня, Центр легеневого здоров’я, 8-ма і 1-ша міська клінічна лікарня і госпіталь ветеранів війни у Винниках. Орест Чемерис говорить, що хворих із підтвердженим діагнозом Covid-19 має приймати інфекційна лікарня. Окрім того, львівські лікарні краще оснащені і можуть надавати більш фахову допомогу, тож важких пацієнтів з районів перевозять сюди.

Яка насправді заповненість у лікарнях 

Головний лікар 8-ї МКЛ Василь Обаранець розповів Tvoemisto.tv, що у цій лікарні зараз є 58 хворих з пневмоніями, у 20-ти з них – підтверджений Covid-19. Їх мали би перевезти в інфекційну лікарню, але там не приймають.

«На вихідні було 65 хворих. Сьогодні тих, у кого негативні результати тестів, перевели по місту. 20 хворих у нас з підтвердженим діагнозом, але інфекційна лікарня повністю закладена. У нас вони не всіх беруть. Ми домовляємось, вони кажуть, скільки можуть забрати. Намагаємось розвантажити себе, якщо це не коронавірус, тому що наступні хворі чекають», – говорить Василь Обаранець.

Він додає, що і сама 8 МКЛ майже завантажена.

«Реально, по боксах, і з дотриманням протоколу, з урахуванням палат інтенсивної терапії, двох реанімаційних відділень, то ми можемо прийняти між 80 і 90 пацієнтів. Якщо класти всіх підряд, по декілька в одну палату, то можемо більше, до 100 хворих», – каже Василь Обаранець.

Він додає, що проблема не в приміщеннях для хворих, а у тому, щоб якісно надати їм допомогу. Медичний персонал тут може працювати із 60-70 пацієнтами.

«Люди собі слабо уявляють, що це таке – 4 години в костюмі, масці, коли спека 26-27, і фізично працювати біля хворого. А в реанімації це саме фізична робота без зупинки. Потім потрібно мінімум 8 годин, щоб відпочити», – говорить Василь Обаранець.

Окрім того, додає лікар, усі госпіталізовані з пневмоніями потребують кисню, кожному потрібен окремий доступ до кисневої точки.

«Якщо раніше ми заправляли кисень раз у два тижні, при тому, що це хірургічний стаціонар із трьома реанімаціями і 20-ма операційними, то зараз заправляємо щодня. Я вже за вартість мовчу», – каже лікар.

Та, додає він, якщо буде потрібно прийняти більше пацієнтів, лікарня шукатиме вихід.

«Будемо думати. Для того є Штаб (із ліквідації наслідків надзвичайної ситуації медико-біологічного характеру – ред.), влада, обласна і міська», – говорить Василь Обаранець.

Читайте також: «Серпень – це запізно». Які проблеми виникли у лікуванні раку на карантині

Заступник гендиректора Львівської обласної інфекційної лікарні Ігор Берник каже, що медзаклад і справді заповнений.

«На ранок був 191 хворий, зараз вже може 196. Ті приміщення, що у нас виділені для таких пацієнтів, з дотриманням санітарно-епідемічних вимог, з умовою, що персоналу буде безпечно працювати і він зможе якісно надавати допомогу, можуть прийняти не більше, як 200 людей. Тому ми на 98% заповнені, хоча це процес динамічний, щодня виписуються до 10-15 людей, стільки ж ми можемо прийняти», – розповів Ігор Берник у коментарі Tvoemisto.tv.

Він додає, що хворих, які би потребували лікування у стаціонарі, є більше.

За словами Ігоря Берника, медиків вистачає, але вони вже виснажені, зокрема, психологічно і морально.

«Ніхто не розраховував на таку тривалість. В інших країнах вже через два місяці лікарів проводжали з оплесками, з музикою, з почестями по домівках. Але у нас ситуація погіршилась, кількість хворих зростає, тяжких хворих більше, більше вмирає. У багатьох пацієнтів сильна дихальна недостатність, вони без кисню не можуть. Покращення настає дуже повільно», – каже Ігор Берник.

У середньому, хворий проводить у лікарні до місяця часу, якщо у нього тяжка форма захворювання. Якщо людина потрапляє у відділення інтенсивної терапії (в реанімацію), то лікування може тривати 1,5-2 місяці.

У госпіталі ветеранів війни та репресованих імені Юрія Липи зранку 15 червня було 122 пацієнти, у 53-х із них – підтверджений Covid-19. Утім у госпіталі відмовились коментувати заповненість лікарні – мовляв, цю інформацію може надати лише гендиректор, а він зайнятий.

У Центрі легеневого здоровя зранку було 103 людини з пневмоніями, із яких у 56 – підтверджений діагноз, а решта – чекають на результати лабораторних тестів.

«У нас лікуються пацієнти з важкими пневмоніями і середньої важкості. Для поступлень пацієнтів з коронавірусною хворобою відведено 120 ліжок, що підведені до кисневої інфраструктури. Із них 20 ліжок – у відділенні інтенсивної терапії», – розповіли Tvoemisto.tv у Центрі легеневого здоров’я.

«Такого, щоб важких пацієнтів не приймали – немає»

Як розповів Tvoemisto.tv виконувач обов'язків гендиректора Центру екстреної медицини і медицини катастроф Ярема Качмар, є певні критерії для госпіталізації пацієнтів: дихальна недостатність, низьке насичення крові киснем, задуха, виснажливий кашель. Також госпіталізують людей із супутніми захворюваннями.

«Логістика – це складне питання, є різні райони, різні патології, ситуації, підозра або підтверджений випадок. Це вирішується індивідуально. Є оперативно-диспетчерський відділ, там є відповідальні лікарі, які, знаючи ситуацію на той момент, ухвалюють рішення. Також є заступник з оперативної роботи, він працює з приймальними відділеннями, узгоджує», – говорить Ярема Качмар.

Читайте також: Як працює кардіологічне відділення Львівської обласної лікарні. Фото. Відео

Він додає, що буває, коли увесь ранок пацієнтів з підозрою на коронавірус приймає одна лікарня, тоді під вечір там просять не везти до них пацієнтів, поки не буде виписки наступних.

«Це робочі моменти. Такого, щоб важких пацієнтів не приймали – немає. Просто потрібен певний час на узгодження, яка саме лікарня буде приймати у кожному конкретному випадку», – говорить Ярема Качмар.

Як розповів Орест Чемерис, пацієнтів з легкими формами пневмонії приймає 1-ша міська клінічна лікарня, із середніми і важкими – 8-ма МКЛ.

Що відбувається, коли хворий звертається до сімейного лікаря

Завідувачка першим поліклінічним відділенням міської лікарні імені Князя Лева (1-ша МКЛ) Любомира Луцевич розповіла Tvoemisto.tv, що відбувається, коли до сімейного лікаря звертається пацієнт з підозрою на коронавірус.

«Спочатку сімейний лікар телефоном або через відеодзвінок опитує пацієнта, які у нього скарги, який стан. Якщо лікар запідозрює пневмонію, то у нас є спеціально виділений кабінет для пацієнтів з температурою. Там лікар оглядає, роблять рентген. Якщо є пневмонія, тоді скеровують на Ужгородську із легкими, а у 8-му лікарню і Центр легеневого здоровя – із важкими», – розповідає лікарка.

Госпіталізує хворого зазвичай швидка допомога, перед тим сімейний лікар уточнює, у якій лікарні є місця.

Любомира Луцевич говорить, що 80% пацієнтів хворіють у легкій формі, 15% – середньої важкості, а 5% можуть потребувати реанімаційних заходів.

У поліклінічному відділенні також працює мобільна бригада, яка бере аналіз на ПЛР-діагностику, що потім передає у Лабораторний центр МОЗ у Львівській області. Обстежують тих, хто звертається з підозрою, і тих, хто контактував із хворими.

Станом на 8:00 15 червня у Львові та у Львівській області було 2933 людини, які інфікувались коронавірусом. За минулу добу лабораторії області провели 668 тестів на Covid-19, з яких 136 – позитивні. Із нововиявлених хворих 86 – це львів’яни. Як уточнили у Львівській міській раді, із цих тестів близько 450 – зібрані впродовж доби.

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!