Як святкувати Великдень в умовах карантину. Пояснення УГКЦ і ПЦУ

19025 0
У Неділю Пасхи глава УГКЦ радить проводити службу, за змогою, надворі.
ілюстративне фото

ілюстративне фото

Вірян закликають молитися онлайн у Страсний тиждень і на Великдень. Таку пораду надав сьогодні Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, оскільки карантин в Україні продовжили до 24 квітня, а Великдень припадає на 19 квітня.

Читайте також: Карантин в Україні продовжили ще на місяць

У Великий четвер Блаженніший радить не виконувати обряду вмивання ніг, а у Велику п’ятницю не робити жодних процесій – ні в храмі, ні поза ним. Плащаницю можна винести зі святилища прямо до Божого гробу, але поставити бар’єр перед самою плащаницею.

У Неділю Пасхи глава УГКЦ радить проводити Службу, за змогою, надворі. При цьому не робити звичних процесій ні у храмі, ні довкола храму. Якщо, однак, карантин цього вимагатиме, то слід залишатись вдома, зазначає Блаженніший Святослав.

Освячувати лозу у вербну неділю та святити паски й великодні страви на Великдень можна лише надворі, прохаючи при цьому вірних не скупчуватися понад дозволену норму відстані між собою.

Читайте також: Світ помолився разом із Папою Франциском за закінчення страшної пандемії. Відео

Водночас, як розповів Tvoemisto.tv, отець УПЦ Віктор Кайда, наразі у Православній Церкві дотримуються визначених правил: не більше 10 людей в храмі, забезпечують дезінфекцію, маски, рукавички, однак додаткові вказівки, зокрема, щодо святкування Великодня, не отримували.

«Стосовно Пасхи ще нічого не відомо, бо ситуація змінюється щодня, спрогнозувати важко. Тримаємо руку на пульсі події. Церква не закриється повністю ніколи. Обговорювали звершення богослужінь надворі, щоб люди дотримувалися дистанції, щоб мінімілізувати кількість, але церква – інституція, як лікарня, вона має завжди працювати, бо сюди люди йдуть зі своїми потребами», – розповів отець Свято-Покровського кафедрального собору Віктор Кайда.

Як повідомили у пресслужбі ПЦУ, синод Церкви має винести окреме рішення щодо Великодніх святкувань під час карантину.

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!