Як у Львові лікують 280-річний дуб. Фото

1349 0
Дереву завдали шкоди під час будівництва, виливали на нього мастила, кислоти.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

На вулиці Шептицьких у Львові лікують 280-річний дуб. Йому завдали шкоди під час будівництва, виливали на нього мастила, кислоти. Одна його частина повністю мертва. На його відновлення знадобиться близько 3 роки. 

Джерело: арборист Володимир Ветроградський у коментарі Tvoemisto.tv

«Дубові – 280 років. Я залив його зсередини спеціальною полімерною сумішшю. Це як імплантат. Дерево сприймає цей гнучкий матеріал як свій і разом із ним «працює». Всередині стоїть спеціальний каркас жорсткості. Площину зо шість квадратних метрів я виліпив вручну. Це навічно», – розповів він. 

Читайте також: У Львові збережуть майже 300-річний дуб, що росте в центрі міста

За його словами, цей дуб найскладніший у його практиці лікування дерев.

«На відновлення такого дерева знадобиться роки три. Але процес цей триває періодами, бо в холодну пору не можна нічого робити. Я встиг якраз до морозів. Майже три місяці безперестанку займався тільки цим дубом. Це, по суті, наймасштабніший проєкт. Цьому дереву завдавали шкоди, під час будівництва виливали на нього мастила, кислоти. Одна його частина повністю мертва. Пробували запломбувати, але не дуже розуміли, як це зробити, тому просто заклали цеглою й забетонували», – пояснив він.

Фахівець також розповів про результати своєї роботи над лікуванням дуба:

«Спочатку ліпнина, потім сітка. Це так звана проміжна кишеня для того, щоби земля не потрапляла на пломбу. Земля може заважати обростанню цієї рани, яка повністю загоїться років за 20. А щоб обростання було рівномірним, потрібна оця проміжна кишеня. Вона тимчасова, пізніше дерево або само її виштовхне, або ж доведеться зняти. Сітка призначена для того, щоби туди не потрапляло листя і сміття».

Нагадаємо, як у Львові лікують одне з найстаріших дерев, чому чимало їх зрізують і навіщо нам берегти залишки пралісу в місті, з'ясувало Tvoemisto.tv.  Також у вересні Тvoemisto.tv провело дискусію про проблеми озеленення у Львові. Переглянути її можна на сторінці медіа-хабу у Facebook та на каналі у YouTube.

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!