Як у Львові отримати безкоштовний протез і куди звертатись

780 0
Вартість біонічного протеза верхньої кінцівки до плеча коливається від 1,5 млн грн.
Фото Ярослава Тимчишина, ЛМР

Фото Ярослава Тимчишина, ЛМР

Через війну в Україні щодня збільшується кількість людей, які втрачають кінцівки і, зрештою, потребують протезування. І для цивільних, і для військових ця процедура є безкоштовною.

Як отримати безкоштовний протез

Для того, щоб отримати протез державним коштом, треба зібрати такі документи:

  • заяву про забезпечення протезним виробом;
  • паспорт громадянина України або відповідне посвідчення;
  • документ, що містить дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • рішення ЛЛК або ВЛК про необхідність забезпечення протезним виробом;
  • витяг із наказу командира в/ч або довідка про обставини травми, видана командиром в/ч для забезпечення протезним виробом.

 

Пакет документів слід подати до ЦНАПу, місцевого відділення служби соціального захисту або через особистий електронний кабінет особи з інвалідністю. 

Згодом заявку погоджує Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю, і людина отримує скерування на протезування. Важливо, що пацієнт може самостійно обрати підприємство, що виготовлятиме протез, і укласти з ним договір.

Як обрати підприємство

Підприємство можна обрати будь-яке з тих, що займаються виробництвом протезних виробів, і Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю відшкодує виробникам їхню вартість.

Отримати консультацію щодо протезування кінцівок в Україні та перелік підприємств можна за телефоном гарячої лінії: 050 177 6839.

Також актуальний перелік протезних підприємств, до яких можна звертатися з приводу безкоштовного протезування кінцівок можна переглянути за посиланням

Як працює Національний реабілітаційний центр «Незламні» (Unbroken)

Люди, які потребують протезування, можуть звернутися в Національний реабілітаційний центр «Незламні» (Unbroken)у Львові. Спочатку варто зателефонувати на гарячу лінію: 0 800 333 003 або ж написати на фейсбук-сторінку Першого ТМО. Після цього пацієнту призначать зустріч і визначать алгоритм подальших дій.

І для військових, і для цивільних протезування в центрі безкоштовне. Хоча загалом вартість біонічного протеза верхньої кінцівки до плеча становить від 1,5 млн грн. У цю суму входить закупівля комплектуючих, виготовлення протеза, робота майстрів та лікарів. Ціна протеза нижньої кінцівки трохи нижча і залежить від рівня ампутації.

У реабілітаційному центрі «Незламні» кажуть, що з нижніми кінцівками відносно невелика черга. Натомість із верхніми ситуація набагато складніша. З ними працюють не всі протезисти, натомість пацієнтів є багато. 

За рік спеціалісти Центру виготовили 215 протезів, з них 13 – біонічних.

Як працює реабілітаційний центр Superhumans

Послугу протезування військовим та цивільним повнолітнім людям надають і в реабілітаційному центрі Superhumans у Винниках. Щоб отримати протез тут, спочатку необхідно заповнити анкету. Упродовж трьох днів команда зателефонує пацієнту для узгодження подальших дій.

В анкеті треба вказати: прізвище, ім’я, по батькові, електронну пошту, контактний номер телефону, дату народження і дату травмування, короткий опис травми та стадії лікування, медичну документацію щодо травми, теперішній стан і своє місцеперебування. Беруть на протезування людей за чергою. Центр залишає за собою право відмовити в лікуванні за медичними показаннями.

Читайте також: Можна мати протез, але не мати куди вийти. Що з роботою для ветеранів

Травмованій людині спочатку ставлять простий механічний протез, з яким вона вчиться жити, а вже згодом іде вторинне протезування – біонічна рука чи електронне коліно. Протезування складної ампутації може тривати від місяця до двох, якщо ампутація нескладна – три-чотири тижні. 

Нагадаємо, у Львові на території Львівського обласного госпіталю ветеранів війн та репресованих ім. Ю. Липи планують відкрити національний реабілітаційний центр. Він функціонуватиме на базі Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

Тетяна Дзяма

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!