Садовий відповів, чи вплине ріст цін у Львові на покращення якості життя та розвиток економіки

815 0
За багатьма показниками Львів став найдорожчим містом серед п'яти, куди релокувалося найбільше українців. Tvoemisto.tv розпитало міського голову Андрія Садового, чи сприятиме це розвитку економіки та як тут будуть покращувати якість життя.
Львів, умовне фото / Nico Benedickt

Львів, умовне фото / Nico Benedickt

Нещодавно «Твоє місто» опублікувало аналітику, в якій проаналізувало п'ять міст, куди релокувалося найбільше українців, і з’ясувало, що за багатьма показниками – вартістю оренди, купівлі нерухомості в новобудовах, вартістю кави – Львів на першому місці. Тобто він став найдорожчим містом чи не вперше. Міський голова Львова Андрій Садовий в інтерв’ю «Твоєму місту» прокоментував, чи сприятиме це розвитку економіки міста та як у Львові покращуватимуть якість життя.

Читайте також: Зарплата, ціни на квартиру та каву. Що змінилося у Львові та ще 4 містах

«Чинник, який визначає економічне зростання, це кількість будівельних кранів у місті. Якщо глянути на інші українські міста, то у Львові справді спостерігається динаміка. Зараз у Львові маємо першу чергу Dragon Capital, вони й далі будують, а це десятки мільйонів євро. Є Sparrow, які запустили першу частину, другу будують. І муніципальний індустріальний парк, який будують. Я гордий, що в часі війни всі виробництва нарощують потужності. Це надзвичайно важко, бо ти мусиш гарантувати людям, що у Львові все буде гаразд, щоб вони не переживали», – сказав міський голова, відповідаючи на питання ведучого про покращення якості життя у Львові.

Крім того, мер зазначив, що коли був у відрядженні в Кореї, то уклав угоду з компанією LH стосовно будівництва великого індустріального парку у Львові. Їм знадобилося 100 гектарів землі. 

«Корейський бізнес хоче тут, у Львові, мати свої виробництва, а потім продавати свою продукцію в Україні і в країнах Європи. Три індустріальні парки зараз розбудовують у Львові. Назвіть мені інші міста України, де є щось подібне. Вважаєте, це не перевага? Це заслуга львів'ян, це довіряють львів'янам, це важливо. Те, що люди, які почали будувати житло, не кинули його, а добудовують – також перевага. Люди, які інвестували кошти, мають гарантію, що все буде збудоване. Те, що деякі підприємства почали працювати в дві, а то й у три зміни – це також велика перевага. Що люди, які релокувалися сюди, почуваються у Львові як удома – ще одна велика перевага».

Читайте також: Садовий сказав, чи звернеться до суду щодо ділянки навколо колишнього Винниківського озера

До слова, Львів також має підтримку від західних партнерів: торік Вільнюс допоміг на 700 тисяч євро, Фрайбург – на 500 тисяч євро. Вюрцбург, за словами Андрія Садового, на сотні тисяч, зараз вони допомагають будувати Metal Health у лікарні Святого Луки. Долучаються Рейк'явік, Брюссель. Уряд Німеччини нам поміг 9 мільйонами євро.

«Допомагають дуже багато фундацій, компаній. Проєкти, які впроваджує місто, мають реноме, повагу, і ми залучаємо кошти. Фонд Unbroken торік залучив близько 160 мільйонів гривень, на цей рік вони запланували собі 300 мільйонів. Це все позабюджетні кошти, які витрачають на першочергові речі для реабілітації, лікування хворих, ті самі протези», – додав він.

Як Львів пережив минулий рік, чи має місто план на 2024-ий, як змінилась його роль у другий рік повномасштабної війни. У великому інтерв’ю з міським головою Львова Андрієм Садовим ми поговорили про це, а також про великі проєкти в місті, як-от електронний квиток, реабілітаційний центр «Незламні», Меморіал Героям на Личакові та реконструкцію вулиці Миколайчука. Мер також відповів на питання про бізнес Григорія Козловського у Винниках, відкриття у Львові компанії Philip Morris, яку НАЗК внесло в список бізнесів-спонсорів тероризму та відкриття аеропорту у Львові. Дивіться тут.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!