Як рятують найстарішу у Львові сакуру

3540 0
Дерево є свідком історії Парку культури.
Фото: Сьогодні

Фото: Сьогодні

Біля входу у Парк культури рятують стареньку сакуру, про яку розповідають ще старожили. Замість того, щоб зрізати старе дерево, директор Парку культури і відпочинку імені Богдана Хмельницького Олександр Молодий організував їй металеву конструкцію для підпорки гілок, що залишилися.

Читайте також: У Львові зламався 200-літній велетень-гінкго. Що про нього відомо

Мешканці зверталися на Гарячу лінію, аби дерево зрізали. Директор каже, що зволікав і знайшов рішення.

«Минулого року я потрапив у Німеччину і побачив у парку старий дуб із кількома гілочками, який весь був обрамлений залізом із розтяжками. Виглядало не дуже гарно, але німці рятували свій дуб. Відповідно, ми дали завдання ковалю, щоб той зробив нам конструкцію для нашої сакури», – пояснив Tvoemisto.tv Олександр Молодий.

Швидше за все, в сакуру влучила блискавка, бо стовбув фактично розколений на дві частини.

«Старожили мені розказали, що тут була алея з сакур. Але під час реконструкцій ще за радянський час їх зрізали. "Вижила" ще одна стара сакура», – каже Олександр Молодий.

Водночас в управлінні екології ЛМР зазначили, що найстаріша у Львові сакура прожила би і більше, якби кілька десятків років тому тут не облаштували сходи у варварський для дерева спосіб. 

Читайте також: Дерева Твого міста. Як між гамірних вулиць Львова тихо живе 450-літній дуб

У парку сподіваються наступної весни побачити її цвіт. 

«Сакура на очах розвалюється. Але навіть попри це на ній з’являються паростки», – зазначив директор.

Загалом у парку є близько трьох десятків сакур, хоча минулого року звідси вкрали 5 молодих дерев.

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!