У Львові зламався 200-літній велетень-гінкго. Що про нього відомо

12751 0
Гінкго зламав буревій, який також понищив дерева на Високому замку
Фото: Green-design.pro

Фото: Green-design.pro

У дворі вулиці Гуцульської зламалося найстаріше дерево-гінкго у Львові, якому вже понад 200 років. Про це повідомила керівниця управління екології та природних ресурсів ЛМР Олександра Сладкова.

Це дерево можна вважати пам‘яткою природи, місцеві мешканці розповідають про нього чимало легенд та історій. Одна з них, що чимало людей зцілилися, випивши його настоянку.

Читайте також: Дерева Твого міста. Як між гамірних вулиць Львова тихо живе 450-літній дуб

Як розповіла Олександра Сладкова у коментарі Тvoemisto.tv, інші понадсторічні гінкго можна побачити у Стрийському парку, на вулиці Івана Франка,122 та на площі Петрушевича, хоча всі вони поступаються за кремезністю тому, що у дворі вулиці Гуцульська,9.

У дерева на Гуцульській зламалися два стовбури із трьох.

«Ця деревина не гниє. Його треба акуратно тепер обрізати. Звісно, декоративність воно свою втратило, але старі дерева у нас особливо пошановані», – розповіла Олександра Сладкова.

Читайте також: 170-річний дуб та метасеквойя. Які унікальні дерева ростуть у Львові. Фото, інтерактивна мапа

На питання, чи проєктують наші вулиці із врахуванням насаджень власне гінкго, посадовиця сказала, що це гарна традиція німецький міст, але в Україні є труднощі із посадковим матеріалом для нього. Крім того, це дерево має свої специфічні особливості.

«Я бачила, що за кордоном ці гінкго часто використовують для вуличного озеленення. У нас його не дуже використовують, бо посадкового матеріалу немає у такій кількості, щоб можна було садити у рядову посадку. Гінкго довго вважалося чимось специфічним», – каже Олександра Сладкова.

На вулиці Рудницького якраз висаджені два гінкго. Але, цікаво, що плоди цього дерева мають досить неприємний запах, коли опадають.

«Ці дерева можуть бути «хлопчиками» і «дівчатками». Ті, що «дівчатка» мають плоди і ті плоди, коли опадають, мають неприємний запах. У малому віці їх важко відрізнити, бо вони дають плоди у 35 років. Тому, коли їх масово закуповуєш, що 50% з них можуть мати ці особливості», – зауважила Олександра Сладкова.

Читайте також: 200-річний ясен, що впав у центрі Львова, стане інтерактивним експонатом природничого музею

Дерево гінкго добре витримує умови промислової загазованості, є невибагливим до ґрунтів та стійким проти грибкових та вірусних захворювань, майже не пошкоджується комахами. Воно є довговічним. Окремі його екземпляри живуть 2000 років, зростаючи за цей час до 40 м заввишки при товщині стовбура до 1 м.

Це дерево також цікаве тим, що на основі його листя розробляють медикаменти.

До речі, у Німеччині гінкго має назву «дерево Ґете». Йоган Вольфганг фон Ґете написав у 1815 році вірша «Ginkgo biloba», якого присвятив коханій. У вірші листок гінкго є поетичним образом уявлення автора про те, що двоє можуть становити єдине ціле.

Христина Гоголь

Фото Олександри Сладкової



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!