У Львові вшанували пам’ять Ірини Стасів-Калинець. 5 фактів про поетесу

1753 0
В п’ятницю, 25 грудня, на фасаді школи №87 урочисто відкрили меморіальну таблицю пам'яті поетеси, учительки за фахом, діячки дисидентського руху, в’язня брежнєвських таборів, шістдесятниці, активістки українського національного і правозахисного руху, художниці, філолога Ірини Стасів-Калинець (1940 – 2012). У цьому навчальному закладі Ірина Онуфріївна навчалася у 1947 – 1957 роках
фото: galinfo

фото: galinfo

1.    Ірина Стасів та її чоловік Ігор Калинець були близькими друзями таких відомих дисидентів, як Валентина Морозова і В’ячеслава Чорновола. 

2.    12 січня 1972 Ірина Стасів-Калинець була заарештована у Львові. Під час слідства викликали на допити учнів. Зі ста школярів, які пройшли свідками у її справі, лише двоє чи троє дали покази проти неї: читала вірші, присвячені В'ячеславу Чорноволу, давала читати твори Валентина Мороза, говорила про незалежну Україну. Слідчі не змогли довести причетність Стасів-Калинець до групи В. Чорновола і участь у виданні нелегального журналу «Український вісник». У липні 1972 суд розглянув справу про звинувачення Ірини Стасів-Калинець та Стефанії Шабатури за ст. 62 КК УРСР («антирадянська агітація і пропаганда») і засудив діячку до 6 років ув'язнення в таборах суворого режиму та 3 роки заслання. Через півроку такий же вирок дістав її чоловік. Їхня маленька донька була розлучена з батьками на 9 років.

3.    1990 Ірину Стасів-Калинець обирають депутатом Верховної Ради України. З травня 1990 працює начальником Львівського обласного управління освіти. Вона провела реформу школи в напрямку українізації шкільної системи, зокрема, вивчення російської мови в початковій школі було знято, скорочено кількість російських шкіл і класів, внесено відповідні зміни в навчальні програми та ін. Стасів-Калинець брала участь у створенні низки нових навчальних закладів (ліцеїв, ґімназій), профільної газети «Основа», Міжнародного центру освіти, науки й культури. З 1992 по 1994 працювала у Верховній Раді головою підкомісії в Комісії ВР з питань освіти.

4.    1998 року поетесі присвоєно титул «Героїня Світу», а 2000 року нагороджено орденом Княгині Ольги ІІІ ст. і 2005 року – ІІ ступеню.

5.    Ірина Стасів-Калинець – автор збірок «Поезії», «Шлюб з полином», книжок для дітей «Лелека і Чорна Хмара», «Казки іграшкового телефону», історичного детективу «Вбивство тисячолітньої давності»; монографії «Студії над «Словом о полку Ігоревім», «Загадки хрещення України-Руси», наукової розвідки «Тарас Шевченко і св. Августин», численних публіцистичних статей, есеїв тощо.

Померла Ірина Стасів-Калинець 31 липня 2012 року у віці 71 року. Меморіальну таблицю пам'яті поетеси у Львові відкривав відкривав чоловік пані Ірини – лауреат Шевченківської премії Ігор Калинець, який, зокрема, зазначив, що Ірина Онуфріївна не раз згадувала роки навчання у дівочій тоді школі у своїх оповіданнях. «Це були важкі післявоєнні часи, – сказав Ігор Калинець. – Траплялося, навчальний рік закінчували 50 учениць, а на наступний рік за парту сідали тільки 25. Бо решта були вивезені на Сибір».

З нагоди відкриття меморіальної таблиці на вул. Замарстинівській,11 зібралися учні й учителі школи №87, громадські діячі. Почесну варту несли майбутні офіцери, що навчаються у Ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут.

 

За матеріалами: day.kiev.ua, khpg.org, litakcent.com

 

Опублікувала Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!