Як відрізнити грип від застуди. Поради від МОЗ

7654 0
Небезпека грипу або тяжкої застуди – ускладнення, що можуть мати летальні наслідки. Тому важливо вчасно розпізнати хворобу та розпочати необхідне лікування.
Фото: meteoprog.ua

Фото: meteoprog.ua

У Центрі громадського здоров’я МОЗ розповіли, як відрізнити симптоми грипу від симптомів застуди, та коли варто негайно звернутись до лікаря.

Звичайна застуда починається поступово, людина може відчувати слабкість або невисоку температуру протягом кількох днів. Натомість симптоми грипу проявляються майже миттєво: з високою температурою, болем в очах, ломотою у м’язах чи ознобом. Зазвичай можна чітко визначити, коли почалася хвороба.

Також грип відрізняється від застуди високою температурою – від 38 градусів і вище на самому початку хвороби. Окрім того, грип супроводжують ломота, озноб, головний та м’язовий біль, а під час застуди найчастіше виникає відчуття слабкості та «розбитості».

Читайте також: Чи можна тренуватись під час застуди. Поради від МОЗ

Характерною ознакою застуди є нежить, під час грипу – це другорядний симптом, що може з’явитись на 2-3-й день. Так само і біль у горлі. Але кашель, навпаки, є характерною для грипу ознакою, а під час застуди є не дуже вираженим. Під час грипу також часто виникають сльозотеча, почервоніння очей та світлобоязнь.

«Якщо під час грипу відчуваєте задишку, це може бути пов’язано з дихальною недостатністю. І потрібно обов’язково звернутися до лікаря», – радять в Центрі громадського здоров’я.

Інфографіка: ЦГЗ МОЗ

Медики нагадують, що звичайну застуду із легкими симптомами лікують лише постільним режимом і рясним питтям протягом 3-5 днів. Організм цілком може впоратись із вірусом сам. А для лікування грипу або застуди, що протікає з тяжкими симптомами, застосовують озельтамівір, занамівір та балоксавір, але лише після того, як їх випише лікар.

«Препарати, що зменшують біль у горлі чи полегшують кашель — не мають жодної доказової ефективності у лікуванні цих симптомів, а просто ненадовго можуть полегшити стан. Температуру дорослим потрібно знижувати лише коли вона більше 38,5 градусів. Для цього краще використовувати парацетамол чи ібупрофен та не перевищувати дозу цих ліків», – наголошують в МОЗ.

Читайте також: В Міністерстві охорони здоров'я спростували міфи про грип. Деталі

Тут вкотре нагадують, що вірусні інфекції не лікуються антибіотиками. Ці препарати виписують лише при бактеріальних хворобах, коли збудником захворювання є бактерії, наприклад, при бронхіті чи пневмонії. Але такі препарати призначають лише після аналізу крові та обстеження у лікаря.

«Деякі симптоми є сигналами, що залишатися вдома небезпечно для життя. Негайно телефонуйте 103, якщо з’явились – задишка, висипи на шкірі, кровохаркання, синюшний відтінок шкіри, блювання та діарея, біль в грудях, зниження тиску, сповільнений пульс, аритмія, порушення свідомості чи судоми», – кажуть в МОЗ.

Фахівці наголошують, що у будь-якому випадку потрібно проконсультуватись з лікарем щодо симптомів, і він допоможе визначити подальший алгоритм дій.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!