Не командуйте, а дискутуйте. 11 порад, як виховати дитину успішною

11118 0
Головна редакторка «Видавництва Старого Лева» і поетеса Мар’яна Савка, письменниця Галина Вдовиченко, психологиня Роксолана Ортинська та директорка Львівської обласної бібліотеки для дітей та юнацтва Тетяна Пилипець розповідали у книгарні «Є» про те, як виховати дитину, готову до викликів сучасності. Tvoemisto.tv занотувало найважливіше.
фото: senfil.net

фото: senfil.net

Принципи виховання, яких радять дотримуватися батькам, щоб виростити щасливу та успішну дитину:

Любов – інструмент виховання. Вона має виправляти поведінку батьків. Не можна кричати і ставитися до дітей «звисока», адже їм потрібна повага, відкритість, діалог та спілкування на рівних.

Варто дослухатися до думок дітей. Дорослі думають зі сторони досвіду, але часто є ним «зіпсуті». Ними керують стереотипи, які не завжди виправдані. Діти ж думають зі сторони відкриття світу, і можуть відкрити для батьків нову правду.

Читайте також: Що їдять відмінники: топ-10 продуктів для мозку дитини

Давайте дитині право на помилку (якщо помилка не стане фатальною). Кожен з нас має нести відповідальність за свої кроки. Нехай ваша дитина побачить, що коли вона впаде – то розіб’є коліно, коли розійдеться зі своїм коханням – то навчиться берегти свої і чужі почуття. Але якщо вона хоче сунути в розетку дротик чи перебігти дорогу, коли їде машина, то слід добре пояснити, чому це небезпечно.

Чим більше заборон – тим більше бажання зробити це. Коли ми встановлюємо тугі рамки, то в дитини (особливо в підлітків) є різкі наміри їх зламати. Слід пам’ятати, що ваша дитина окрема особистість, яка хоче, щоб її волю не обмежували, а дії поважали. Дитина в один рік буде кричати, що вона буде ходити сама, без підтримки. У три роки вона доводитиме, що сама буде різати хліб, нехай навіть не тою стороною ножа. А в чотирнадцять – захоче зробити пірсинг, бо це її тіло. В будь-якому випадку – це спосіб показати, що вона може САМА все зробити. Тому потрібно змалку поважати самостійність, щоб потім ваші син чи дочка не захотіли довести, що вони вже дорослі.

Читайте також: Як переконатись, що ваша дитина готова до школи?

Дозволяти всього не можна, потрібно знати міру. Коли людина знає, що вона може зробити все, що захоче, а наслідків не буде – вона стане егоїстом. Потрібно вчити дитину поважати почуття інших, вчити елементарних правил поведінки та впроваджувати для неї обов’язки.

Завжди пояснюйте заборони. Коли заборон дуже багато, важко їх пояснити, бо дитина завжди в опозиції. Коли їй щось можна зробити, щось не можна, а щось категорично не можна – все одно легше домовитись, ніж коли ви забороняєте все.

Не командуйте, а дискутуйте. Залежно від віку, з дітьми потрібно говорити по-різному. Розмовляйте з ними на доступній їм мові, так, аби вони зрозуміли вашу думку.

Читайте також: Виховуймо наших дітей людяними

Часто ми перестаємо розуміти межу між моментами, коли ми виховуємо дитину, а коли дитина виховує нас. Адже вона – наше віддзеркалення (інколи й криве дзеркало). Її дії – це лише реакція на наше виховання. Тому важливо виховати себе, а потім дитина стане вашим справжнім другом.

Не робіть технології ворогом. У ХХІ столітті все заповнено комп’ютерами. Не потрібно дивитися на розвиток технологій як на ворога здорового розуму. Зробіть інтернет корисним ресурсом інформації.

Читайте також: ТОП-5 україномовних сайтів для розвитку дитини

Показуйте дітям, який світ прекрасний поза інтернетом чи комп’ютерними іграми. Запросіть своїх малюків збудувати фортецю з ковдр і подушок, підлітків – на риболовлю або майстер-клас по створенню кольє. Тоді їм не буде потрібно цілий день сидіти перед монітором. Коли людина не має цікавого заняття, вона задовольняється тим, що є під рукою, тобто гаджетами.

Не мовчіть. Це віддаляє ваших дітей від вас. Особливо в підлітковому віці, коли в них з’являються інші авторитети, а ваш авторитет ніби послаблюється. Щоб вберегти його, розмовляйте зі своїми дітьми. Навіть якщо вони закрилися в собі і не хочуть говорити – почніть розповідати про себе, про свої життєві ситуації, тоді ви подолаєте бар’єр нерозуміння.

Підготувала Олеся Шеремета


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!