Як зменшити ризик захворіти на ГРЗ. Поради Мінздоров'я

2287 0
Варто змінити деякі шоденні звички.

На Львівщині упродовж останніх днів збільшилась кількість хворих на сезонні захворювання. У Міністерстві охорони здоровʼя зібрали кілька порад, дотримуючись яких можна суттєво зменшити ризик підхопити вірус.

«Важливо пам’ятати, що чарівної пігулки, яка «підняла» би імунітет, не існує. Науковці давно довели, що покращити опірність організму до хвороб можна лише комплексно, змінивши щоденні звички та спосіб життя», – йдеться у повідомленні.

Збалансоване харчування

Обмежте вживання жирної та смаженої їжі, насичених жирів, солі та доданого цукру. Обирайте білкову їжу, віддавайте перевагу корисним жирам, які містяться в горіхах, авокадо, оливковій олії. Щоденно вживайте 400-500 г овочів та фруктів. Мінімізуйте споживання солодкого. Пийте достатню кількість води.

Регулярна фізична активність

Брак фізичної активності на 20-30% підвищує ризик смертності від неінфекційних захворювань. ВООЗ радить дорослим (віком 18-64 роки) щонайменше 150 хвилин на тиждень фізичної активності середньої інтенсивності або ж 75 хвилин – високої інтенсивності.

Підтримка здорової ваги

Надмірна вага є фактором ризику виникнення серцево-судинних захворювань, цукрового діабету, щонайменше 12 видів раку, захворювань печінки й органів дихання; може впливати на психічне здоров’я, погіршити перебіг COVID-19.

Читайте також: Яка ситуація на Львівщині з ГРВІ. Що кажуть медики

Увага до сну

Важливо намагатися спати щонайменше 7 годин на добу.

Регулярне недосипання підвищує ризик розвитку цукрового діабету, серцево-судинних захворювань, інсульту, гіпертонії, ожиріння, психічних розладів тощо.

Відмова від тютюну

Дим, який вдихається під час куріння, містить понад 7 000 хімічних сполук, серед них щонайменше 250 токсичні.

Відмова від алкоголю

Алкоголь негативно впливає на роботу центральної нервової системи, призводить до виснаження хімічних речовин у мозку, які допомагають зменшити тривожність природним шляхом. Тому ми можемо відчувати ще більший стрес, тривогу або навіть депресію. 

Проведення щеплень

В Україні Національний календар профілактичних щеплень передбачає обов’язкову вакцинацію проти 10 інфекційних захворювань: туберкульозу, гепатиту В, кору, епідемічного паротиту («свинки»), краснухи, кашлюка, дифтерії, правця, поліомієліту, Хіб-інфекції. Вакцини для профілактики інфекцій, включених до Календаря профілактичних щеплень – безоплатні.

Щепитись проти інфекційних захворювань, які є не обов'язковими, а рекомендованими, можна, придбавши вакцину власним коштом в аптечній мережі.

Нагадаємо, лікарі наголошують, що COVID-19 активізувався у Львівській області. Упродовж останнього тижня в регіоні зафіксували 445 випадків. При цьому на стаціонарному лікуванні перебували 38 пацієнтів. Водночас летальних випадків, спричинених коронавірусом лікарі не реєстрували.

Тетяна Дзяма

_______________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!