П’яного священника спіймали за кермом на Львівщині. Яка допустима норма алкоголю в крові

2202 0
Українське законодавство зазначає, що дозволений вміст алкоголю в крові у водія становить 0,2 проміле
Умовне фото

Умовне фото

Нещодавно Tvoemisto.tv повідомило, що Червоноградський міський суд оштрафував священнослужителя парафії Пресвятої Богородиці Владичиці України УГКЦ Августина Тимчака, якого у грудні 2023 року зупинили патрульні з ознаками алкогольного сп’яніння. Отець відмовився проходити тест і зазначив, що служив два богослужіння, де двічі приймав причастя, яке вміщує в собі алкоголь. 

Львівський священик та ієромонах УГКЦ Юрій Бойко у своєму відео зазначив, що в одному із районів Львівщини керівники поліції дали завдання правоохоронцям зупиняти і перевіряти священників Української греко-католицької церкви на вміст алкоголю в крові.

«Хочу поділитися інформацією, яку я отримав з достовірних джерел з поліції, що є певні райони на Львівщині, де начальники дали негласне завдання зупиняти священників УГКЦ і перевіряти в першу чергу їх на те, чи вони не мають вмісту в крові алкоголю. Уже були такі випадки коли священник виїжджає із церковного подвір’я і його зупиняє поліцейський наряд…», – зазначив отець. 

Яка допустима норма алкоголю в крові?

Українське законодавство зазначає, що дозволений вміст алкоголю в крові у водія становить 0,2 проміле. Таку дозу алкоголю в крові можна виявити лише за допомогою вимірювальних приладів – в лабораторних умовах або поліцейськими алкотестерами-драгерами. Час алкоголю в крові, період та спосіб його виведення, як і його концентрація у крові, залежать від сукупності факторів. Основні з них: вага людини, вік, стать, стан здоров’я, рівень метаболізму тощо. 

Ухвалена в усьому світі класифікація говорить, що 0,2% – це майже нульова, найлегша ступінь сп'яніння – так звана доклінічна, безсимптомна. У низці країн також встановлено не нульовий, а дещо підвищений поріг нетверезості для водія. Зокрема – 0,5% (більшість країн Європи), 0,8% (Великобританія) і 0,4 – 0,8% (США).

Загалом, дозволені 0,2 проміле у співвідношенні до популярних спиртних напоїв виглядатиме наступним чином:

Червоне сухе вино

  • чоловіки – 200 г

  • жінки – 100 г

Ігристе вино

  • чоловіки – 200 г

  • жінки – 100 г

Пиво

  • чоловіки – 500 г

  • жінки – 330 г

Бренді, віскі

  • чоловіки – 50 г

  • жінки – 30 г

Горілка

  • чоловіки – 50 г

  • жінки – 30 г

 

Штрафи за водіння в стані алкогольного сп'яніння

Якщо вперше на дорозі спіймають п'яним – доведеться заплатити штраф 17 тис. грн та бути без водійського посвідчення протягом одного року. Якщо водій вдруге порушить закон – мусить сплатити штраф у розмірі 34 тис. грн. Також його позбавлять прав на три роки.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!