Яка ситуація із експрес-тестами на коронавірус у Львові

8983 0
Уряд не передав Львову експрес-тести на визначення коронавірусу
Фото: Христина Процак

Фото: Христина Процак

Із 25 американських експрес-тестів на виявлення коронавірусу, куплених за кошти міського бюджету, 10 передали в обласну інфекційну лікарню. Про це повідомила заступниця міського голови Львова Галина Слічна під час позачергового засідання ЛМР.

Читайте також: Коронавірус та карантин у Львові. Оперативна інформація в один клік

Вона пояснила, що тести, які є у місті, діагностують захворювання на 5-7-14 день після початку хвороби, тільки через відповідний інкубаційний період. Із 14-ти осіб, які госпіталізовані в інфекційну лікарню із підозрою на COVID-19, у двох термін вже становив 5 днів, тому їм провели тест, який не підтвердив інфікування коронавірусом.

За словами Галини Слічної, тест-системи відсутні у всіх містах України, окрім лабораторії у Києві. Всі аналізи передають у Київ для обробки на тест-системах, які показують результат на 1-3 день від перших проявів захворювання. Якщо у Києві результат підтверджують – то зразки відправляють ще у міжнародну лабораторію.

«Уряд запевняв, що передасть на Львів експрес-тести. Але ситуація змінилася у п'ятницю. Після засідання РНБО по 1 млн грн перекинули на обласні лабораторні центри для закупівлі тестів, але немає розуміння, у кого їх навіть купувати», – розповіла Галина Слічна і додала, що заступник МОЗ Віктор Ляшко раніше сказав, що його неправильно поінформували щодо передачі тестів для Львова.

За словами посадовиці, міськрада веде перемовини із Південною Кореєю щодо закупівлі тестів. Рекомендовано купувати тести китайські, італійські і з Південної Кореї, бо «їх фізично в Україні немає», – додала Галина Слічна. При цьому вона зазначила, що до кінця тижня місто має отримати апарат на визначення тестів.

Читайте також: Чи обладнані бригади швидкої допомоги на Львівщині засобами захисту від коронавірусу

З іншого медобладнання у Львові, в медзакладах, сьогодні є сотня апаратів штучної вентиляції легень. «Одномоментно у Львові ми можемо задіяти 40 апаратів, при потребі кількість може бути збільшена до 50-ти», – уточнила вона і додала, що станом на четвер на складах в Україні було три апарати ШВЛ.

Міський голова Андрій Садовий додав, що усі пропозиції щодо закупівлі медобладнання скеровують головному лікарю лікарні швидкої допомоги, який проводить їх через спрощені процедури. «Підписано низку угод, до 10-15 квітня ми маємо отримати необхідну кількість обладнання, яке визначене медиками та експертами. Є також підприємці, які готові закупити апарати ШВЛ. Але їх фактично немає у наявності. Китай, Італія, Франція, Німеччина, які їх виробляють, вони перезавантажені», – заявив Андрій Садовий.

«Костюми біологічного захисту повинні регулярно змінюватись і їхня кількість має бути великою. Ми очікуємо 2 тисячі одноразових костюмів, які ми передамо на лікарні», – підсумувала Галина Слічна.

14 березня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у своєму зверненні до українців, пояснюючи рішення уряду щодо поширення коронавірусу заявив, що Уряд передав в лікарні мільйони масок, «передає та закуповує у лікарні сотні тисяч експрес-тестів». Він також повідомив, що в допомогу до лікарень запускаються пересувні лабораторії і ведуть перемовини з найбільшими виробниками і дистриб’юторами мережі аптек.

«Ми повинні забезпечити кожного усім необхідним. Уряд уже виділив 100 мільйонів гривень на засоби індивідуального захисту. Ще 500 мільйонів може бути виділено на закупівлю медичного обладнання у разі потреби», – сказав Шмигаль.

Нагадаємо, у Львівській інфекційній лікарні перебувають 14 осіб із підозрою на коронавірус, з них – двоє дітей.

Христина Гоголь

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!