Які чинники можуть сприяти виникненню раку. Пояснення онколога

1132 0
Медики вказують, що однієї причини для виникнення і розвитку пухлини немає, зазвичай їх декілька.
Фото умовне

Фото умовне

Через війну, постійні негативні новини, складну ситуацію в країні та нестабільність у роботі, а відтак нервовість, часто люди забувають приділяти увагу своєму здоров’ю. Зокрема, забувають про такі серйозні речі як онкологічні захворювання. Про це під час медичного ток-шоу «Консиліум» Тvoemisto.tv розповів генетик, керівник відділення онкології медичної лабораторії «Діла» Дмитро Шапочка.

Як пояснив лікар, однієї причини для виникнення і розвитку пухлини немає, зазвичай вони мультифакторні. Також він додає, що важливими є шкідливі звички, але далеко не завжди, адже відомі випадки, коли на рак легень хворіли молоді пацієнти, які ніколи не курили. За статистикою, яку приводить генетик, рак легень діагностують лише у 40% курців.

«Так, паління суттєво підвищує розвиток певних форм раку легень, трахей, носоглотки, тобто органів, на які діє нікотин. Але це не означає, що всі хто курить, матимуть рак легень, а всі, хто не курить – ніколи не матимуть», –  пояснив він.

Доведено, що спочатку відбувається мутація, а інші фактори, як от, забруднення повітря, сприяють тому, що ці клітини дають початок пухлині. Там, де забруднення повітря є вищим, кількість хворих на рак суттєвіша. У світі такими місцевостями є регіони Південно-Східної Азії, в Україні – Кривий Ріг, де чимало промислових об’єктів.

«Раджу менше думати про вплив стресу та те, чи наша місцевість сильно забруднена, чи ні. Це все не так критично впливає. Краще періодично обстежуватись. Логіка у тому, що коли буде рання профілактика і діагностика, тоді буде вищий шанс ефективно пролікувати пухлину і зменшить ризик виникнення рецидиву», – додав Дмитро Шапочка.

Читайте також: Які перешкоди є на шляху лікування раку та чого не вистачає у Львові

Нагадаємо, що «Твоє місто» запустило медичний проєкт «Консиліум». Це майданчик, де збираються професіонали різних галузей медицини, а також реальні люди, які поділяться своїм досвідом. Темою цього випуску стали онкологічні захворювання. Під час ток-шоу експерти пояснили причини виникнення онкозахворювань, зміни в діагностиці та лікуванні раку, а також про те, що важливо знати пацієнтам вже сьогодні. Ток-шоу можна переглянути на сторінках Tvoemisto.tv у Facebook та YouTube.

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!