Які країни найбільше допомагають Україні боротися з росією. Інфографіка

4441 0
Наразі сумарні показники країн ЄС зрівнялися за різними показниками допомоги США.
Фото/ Facebook Mateusz Morawiecki

Фото/ Facebook Mateusz Morawiecki

Західні країни за два місяці повномасштабної війни росії проти України нарощують обсяги військової, фінансової та гуманітарної допомоги українцям. Наразі США залишаються найбільшим прихильником України та ще збільшують свої зобов’язання. При цьому сумарні показники країн ЄС зрівнялися за різними показниками допомоги Сполучених Штатів. Про це повідомляють в Інституті світової економіки (IfW) у Кілі.

Читайте також: Артилерія, яку отримує Україна від заходу, змінить хід війни, – Міноборони США 

За підрахунками інституту, загальна допомога країн ЄС, самого Євросоюзу та Європейського інвестбанку станом на кінець квітня становить 12,8 млрд євро.

«У сукупності внески країн ЄС наразі сягають величини допомоги США, чого слід очікувати, враховуючи географічну близькість до України», – каже директор з досліджень Кільського інституту та провідний автор програми Ukraine Support Tracker Крістоф Требеш.

При цьому за період з кінця січня Вашингтон надав підтримку Україні на суму в еквіваленті 10,3 млрд євро.

Нагадаємо, що наприкінці квітня США анонсували ще 33 млрд доларів допомоги (ще має бути рішення Конгресу). Якщо ці гроші будуть виділені, вкладення США затьмарять нинішню євродопомогу Україні.

Читайте також: Що таке ленд-ліз і як він допоможе Україні

«Однак дивно, що серед 5 найкращих країн-донорів лише дві з ЄС. На відміну від Німеччини та Польщі, такі країни, як Франція, Іспанія чи Італія, відстали ще більше, з порівняно невеликими новими зобов’язаннями за останні тижні», – зауважує директор Кельського інституту.

За квітень найбільше приріст допомоги Україні спостерігався у Польщі та Німеччині. 

У співвідношенні допомоги Україні та ВВП країни-донора лідером, як і раніше, є Естонія, але до неї швидко наближається Латвія, потім ідуть Польща й Люксембург.

Світові економічні гіганти США та Німеччина за цим показником займають 10 й 11 місця.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!