Львівська агломерація: переваги й можливості для громад

1386 0
Вона складатиметься з 18 територіальних громад, тобто 351 населеного пункту.
Умовне фото

Умовне фото

Наприкінці листопада у Львові представники деяких громад підписали Меморандум про співпрацю та створення асоціації органів місцевого самоврядування «Львівська агломерація». Асоціація стане платформою, що об’єднає громади задля реалізації спільних проєктів на взаємовигідних та рівноправних засадах. Також йдеться про можливість залучати на ці проєкти кошти європейських донорів.

Наразі з 18 запланованих 10 територіальних громад підписали цей меморандум, проте він функціонуватиме у відкритій формі, а отже інші зможуть в будь-який час доєднатися до ініціативи. Детальніше про те, які переваги матиме таке приєднання для громади у програмі Tvoemisto.tv «Тема тижня» пояснив  депутат Львівської міськради та директор департаменту міської агломерації Юрій Лукашевський. 

«Ми бачимо великий потенціал вже навіть під час підготовки стратегії, тобто було виявлено кілька точок співпраці, які можна було би детальніше опрацьовувати. Це, наприклад, очищення озера Наварія», – пояснює депутат. 

Читайте також: Чому селянам вигідне створення Львівської агломерації

Лукашевський зазначає, що таким чином інтереси перетинаються і з Євросоюзом, адже для його країни дбають про екологію та зацікавлені у проєктах, що пов'язані з цією темою.

Він додає, що наразі таких проєктів вже доволі багато, а після створення асоціації «Львівська агломерація» кожен голова громади зможе пропонувати свої проєкти для співпраці та подальшого розвитку.

Наразі до складу асоціації «Львівська агломерація», окрім Львова, можуть увійти ще 17 сусідніх громад, які поєднані між собою соціальними, економічними, культурно-історичними та інфраструктурними зв’язками. Мова про Бібрську, Великолюбінську, Городоцьку, Давидівську, Жовківську, Жовтанецьку, Зимноводівську, Івано-Франківську, Куликівську, Мурованську, Новояричівську, Оброшинську, Підберезцівську, Пустомитівську, Сокільницьку, Солонківську та Щирецьку громади.

Детальніше про те, за якими принципами працюватиме Львівська агломерація та яким чином вона формується можна переглянути у програмі Tvoemisto.tv «Тема тижня» з депутатом Львівської міськради та директором департаменту міської агломерації Юрієм Лукашевським. 

Нагадаємо, 24 листопада на Львівщині схвалили першу в Україні Стратегію розвитку агломерації. Ця Cтратегія – не просто інструмент залучення коштів, а й черговий крок до євроінтеграційного поступу держави.

Володимир Федорович

Матеріал опубліковано в межах висвітлення діяльності ЛМР

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!