Якою буде площа Галицька з новим фонтаном та куди подінуть «Кульбабу»

5107 0
Роботи розділять на два етапи.
Фото: НАУКОВО-ВИРОБНИЧА ФІРМА "РУТЕНІЯ"

Фото: НАУКОВО-ВИРОБНИЧА ФІРМА "РУТЕНІЯ"

У Львові підкорегували проєкт реконструкції площі Галицької та фонтану «Кульбаба».Вартість будівельних робіт зросла на понад мільйон гривень і тепер становить 4,8 млн грн. Саму «Кульбабу» передадуть на збереження у музей «Територія терору».

Читайте також: У Львові за 4 мільйони продовжать реставрацію руїн Високого замку

Проєкт змінювали, тому що на місці виявили фрагменти костелу Воздвиження Чесного Хреста, який датують 1530-м роком. Його розібрали наприкінці XVIII ст. разом із міськими укріпленнями. Також під час розкопок знайшли останки десятьох людей.

Через виявлені знахідки Науково-виробнича фірма «Рутенія» змінила проєкт. Тепер він передбачає два етапи робіт. На першому етапі планують підвести мережі, влаштувати бетонну чашу фонтану, навколо якого можна буде сидіти. Також навколо нього облаштують освітлення території, сам фонтан підсвітять.

Як розповіли Tvoemisto.tv у проєктній організації, тут встановлять 3D-моделі давньої церкви з таблицею та історією цього місця.

На самій площі Галицькій демонтують МАФи, про що просило управління архітектури та урбаністики ЛМР.

Читайте також: У Львові відреставрують костел Єзуїтів

Другий етап проєкту передбачає ремонт решти території до початку площі Соборної, влаштування нового озеленення та місць для сидіння і освітлення усього простору між вул. князя Романа і площею Соборною.

Читайте також: Які пам'ятки архітектури реставруватимуть цього року на Львівщині

Нагадаємо, що ознакування у мощенні історичних мурів церкви рекомендували на розширеній науковій раді управління охорони історичного середовища, яка відбувалася наприкінці 2019 року. Реконструкцію мають провести до кінця 2020 року. Підрядника робіт мають визначити 14 квітня.

Довідка

У 1880 році на площі Галицькій, де був фонтан «Кульбаба», з’явилась криниця з фонтаном та скульптурою героїні однойменної балади поета Адама Міцкевича – Світезянки (німфа озера Світязь) авторства польського скульптора Тадеуша Блотніцького (1858-1928). Скульптуру він створив на замовлення львівського магістрату. Світезянка безслідно щезла з площі приблизно у 1950 році.

Замість німфи криницю прикрасили скульптурою хлопчика, автор якої невідомий. Схожу скульптуру дослідники знайшли на Личаківському цвинтарі на могилі юнака, який трагічно загинув. Орієнтовно у 1970 році цю скульптуру демонтували, а за кілька років тут встановили абстрактну композицію «Кульбаба» роботи львівського художника Олега Микити.

Христина Гоголь

Візуалізація Науково-виробничої фірми «Рутенія»


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!