Який проєкт зайняв друге місце у конкурсі на простір Євгена Коновальця у Львові. Візуалізація

2227 0
Проєкт включає фігурну скульптуру, простір та інклюзивні елементи.
фото: василь одрехівський

фото: василь одрехівський

Львівське бюро сучасної української архітектури «Sulyk Architects» та скульптор Василь Одрехівський зайняли друге місце у конкурсі на проєктну пропозицію громадського простору з пам’ятником Євгену Коновальцю у Львові. Про це скульптор повідомив на своїй сторінці у Фейсбук. 

Про концепцію

Скульптор пояснює, що Євген Коновалець у проєкті зображений у формі лаконічної, узагальненої реалістичної скульптури з видозміненими дещо видовженими пропорціями, які додають постаті величі. Він в образі військового, полковника, командира українських збройних формувань. Метою було передати спокійну силу та впевненість, цілеспрямованість й рішучість, без патетики та манірності. Обрали жести, які були природніми для Коновальця.

«Мінімалістичні абстрактні стели з металу покликані створити емоційний образ боротьби та драми, можуть асоціюватись з хвилями вогню (особливо у темний час доби з освітленням) і походять від геометрії тризуба ЗСУ, у просторі нагадують архітектоніку тризуба в інтригуючий та неочевидний спосіб», – розповів Василь Одрехівський.

За його словами, на стелах розміщені найважливіші цитати Євгена Коновальця. Образ просторової інсталяції уособлює народження з вогню, перетворення заліза у сталь, покроковий перехід одного стану в інший, нашарування історії, історичних етапів становлення нації та української державності. Тяглий процес, який почався давно, активно триває зараз і має продовження в майбутньому. А також як стіна, кордон, перехід, шлях, кроки, уособлення виміру часу та простору.

Зокрема, простір має інклюзивні елементи: тактильний макет для незрячих із зображенням даного скверу та памʼятника Є. Коновальцю, інформаційні таблиці шрифтом Брайля, українською та англійською мовою, аудіогід.

Про архітектурний конкурс

Ідея створення пам’ятника Євгенові Коновальцю виникла в 2021-му, який оголосили Роком Коновальця на Львівщині з нагоди 130-річчя з дня народження державного, військового та політичного діяча. Тоді ж визначили, що пам'ятник спорудять на перехресті вулиць Бандери – Коновальця – Карпінського, поблизу корпусу НУ «Львівська політехніка».

Через повномасштабне вторгнення втілення цієї ідеї відклали до кращих часів. Однак уже 9 січня 2024 року оголосили Всеукраїнський відкритий архітектурний конкурс на проєктну пропозицію громадського простору з пам’ятником Євгенові Коновальцю у Львові.

Читайте також: Пам'ятник без пам'ятника? Що відомо про новий простір Євгена Коновальця у Львові 

Зазначимо, що учасникам необхідно було розробити комплексну концепцію громадського простору та художнє вирішення скульптури, яка й слугуватиме за пам'ятник Євгенові Коновальцю.

Загалом концепція проєктованого простору має забезпечувати:

  • комплексне проєктне рішення організації проєктованого простору разом із контекстуальним, ландшафтним та художнім вирішеннями;

  • використання сучасних підходів і практик під час розроблення проєктної пропозиції з метою створення змістовно наповненого простору;

  • створення гармонійного поєднання природних, архітектурних і скульптурних елементів, щоб наголосити на важливості громадського простору та Євгена Коновальця як його символу.

Тобто від учасників не вимагали встановлення постаменту Євгенові Коновальцю.

До трійки переможців ввійшли ще дві команди архітекторів. Друге місце віддали тій, що працювала під керівництвом Тараса Сулика і скульптора Володимира Одрехівського, третє – команді з Одеси під орудою Євгена Черната.

Команди, які посіли призові місця, отримають грошові винагороди. Призовий фонд конкурсу становить 450 000 грн.

У конкурсі визначили три премії: 

  • перша премія – 200 000 грн; 

  • друга премія – 150 000 грн; 

  • третя премія – 100 000 грн.

Фінансування проведення конкурсу та виплата премій його переможцям відбувається коштом благодійників.

До складу журі конкурсу ввійшли:

  • Антон Коломєйцев – заступник директора департаменту містобудування, начальник управління архітектури та урбаністики, головний архітектор міста Львівської міської ради;

  • Олена Василько – архітекторка, директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА, головна архітекторка області, делегована представниця Львівської ОВА;

  • Олександр Ярема – архітектор, делегований представник Національної спілки архітекторів;

  • Василь Косів – доктор мистецтвознавства, ректор Львівської національної академії мистецтв;

  • Богдан Черкес – доктор архітектури, професор, директор Інституту архітектури та дизайну Національного університету «Львівська політехніка»;

  • Андрій Лесюк – архітектор, керівник і засновник архітектурного бюро Guess Line Architects;

  • Оля Криворучко – архітекторка, керівниця архітектурної студії Urbanideas.

Нагадаємо, 23 березня у Львові оголосили результати Всеукраїнського відкритого архітектурного конкурсу на найкращий проєкт простору пам’яті Євгена Коновальця. Перемогу здобула львівська команда під керівництвом архітектора Дмитра Сорокевича, яка пропонує встановити монумент у вигляді металевої зброярні з цитатою засновника ОУН. Детальніше про простір та реакцію львів'ян – читайте за посиланням

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!