Який штраф можуть отримати львів'яни, які замінили історичну браму на вул. Шараневича

2663 0
Штраф, передбачений законом, становить 51 грн.
Фото: бюро спадщини

Фото: бюро спадщини

Нещодавно на вулиці Шараневича, 9 мешканці самовільно замінили історичну браму на пластикові двері. Управління охорони історичного середовища ЛМР може видати припис і подати позов до суду на мешканців цього будинку. Але штраф, передбачений законом за заміну саме цієї брами, всього 51 гривня. Про це в інтерв'ю повідомила очільниця управління Тетяна Балукова.

«Якщо штраф за самовільну заміну одного вікна – 800 з лишком гривень, то п’ятьох – максимум 1700. Єдине, що ми можемо зробити, це повторно накласти штраф за певний період. Від міськради неодноразово надходили листи до вищих інстанцій щодо перегляду законодавства, бо через такі штрафи нічого не зміниться», – зазначила Тетяна Балукова.

За її словами, заміна історичних дверей і вікон пластиковими відбувається у Львові щодня. Тому працівники управління проводять бесіди з ЛКП, щоб вони за цим стежили й доповідали.

Читайте також: «Львів'яни погано сприймають сучасну архітектуру»

Нагадаємо, що будинок на вул. І.Шараневича, 9 не є пам’яткою архітектури. Однак згідно з історико-архітектурни опорним планом Львова, це є цінний будинок. Управління охорони історичної спадщини запропонувало мешканцям взяти участь у Програмі співфінансування реставрації брам у вересні 2024 року та відновити автентичну браму.

Додамо, що в грудні минулого року в управлінні охорони історичного середовища змінилася очільниця – нею стала Тетяна Балукова, архітекторка за фахом, яка кілька років працювала в ЛКП «Бюро спадщини», згодом – у Німеччині. ;Tvoemisto.tv поспілкувалося з нею про стратегію збереження історичного середовища, європейський досвід в Україні, відповідальність кожного за стан пам’яток архітектури, відновлення мозаїк, проблему реставрації будівель та інтеграцію сучасного в старовину у інтерв'ю.

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!