У Львові мешканці безкарно замінили історичну браму на пластикові двері

1307 0
При огляді брами майстер від комунального підприємства зробив висновок, що вона не підлягає реставрації.
Фото: бюро спадщини

Фото: бюро спадщини

На вул. І. Шараневича, 9 мешканці замінили сецесійну браму на звичайні пластикові двері. З ними провели бесіду, однак міська влада не може повпливати на це рішення. Про це у коментарі  Tvoemisto.tv повідомила очільниця управління охорони історичної спадщини ЛМР Тетяна Балукова.

За її словами, мешканці не подавали заявку на Програму співфінансування для реставрації брами. Вона була у жахливому стані і не зачинялась. Тож мешканці будинку звернулися до ЛКП «Левандівка», яке покликало майстра. При огляді брами він зробив висновок, що вона не підлягає реставрації, її потрібно викидати. 

Фото старої брами/ЛКП «Бюро спадщини»

«Є велике питання до фірми, яка встановлювала ці двері. Які б вони не були, монтаж провели варварським чином на монтажну піну. Це виглядає катастрофічно. За такий монтаж я б кошти не платила», – зазначила Тетяна Балукова.

Будинок на вул. І.Шараневича, 9 не є пам’яткою архітектури. Однак згідно з історико-опорним планом Львова, це є цінний будинок. Управління охорони історичної спадщини не має важелів впливу у цій ситуації, окрім як провести бесіду та запропонувати взяти участь у Програмі співфінансування реставрації брам у вересні 2024 року та відновити автентичну браму.

Читайте також: У центрі Львова відновили 100-літню браму. Фото до і після

За словами очільниці, мешканці негативно налаштовані щодо відновлення сецесійних дверей. Не так давно вони долучились до програми оновлення даху, коли з квартири виділили по 18 тисяч гривень, тож на реставрацію дверей витрачати кошти не бажають. 

«На жаль, їх не можливо було переконати, що брама несе історичну цінність. Їм подобається нова. Це прикро, адже в будинку поруч є така ж сецесійна брама, за зразком якої можна відновити втрачену», – зауважила Тетяна Балукова.

Зазначимо, що навіть якби цей будинок був пам’яткою архітектури, то мешканці за руйнування брами сплатили б штраф лише 1700 грн.

Нагадаємо, що будинок не є памʼяткою архітектури, однак балкон перебуває в аварійному стані, власники можуть подавати заявки на реставрацію балконів на умовах співфінансування. 80% коштів готове оплатити місто, а 20% залишиться за мешканцем. На реалізацію цієї програми з бюджету міста виділили 10 мільйонів 300 тисяч гривень. В середньому ремонт балкону коштує 100 тисяч гривень. Детальніше про те, як подати заявку на реставрацію балконів читайте тут.

З серпня до жовтня у Львові проводили обстеження балконів у будинках. Тоді обстежили 5 448 будинків, а в них58 535 індивідуальних балконів. В неналежному стані у місті перебуває 9 271 балкон.

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!