Що робитимуть із мацевами, які знайшли на вулиці Ганни Барвінок

2796 1
Активісти організації «Хесед Ар’є» дістали з-під асфальту меншу частину єврейських надгробків, які знайшли під час ремонту вулиці Ганни Барвінок.

Єврейські надгробки – мацеви – які знайшли під час ремонту вулиці Ганни Барвінок, планують впорядкувати в окремий меморіал на Янівському цвинтарі. Про це в коментарі Tvoemisto.tv розповів керівник організації «Хесед Ар’є» Олександр Назар.

Читайте також: У центрі Львова під бруківкою знайшли єврейські надгробки. Фото

«На вулиці Барвінок ще лишається багато мацев. Те, що могли – ми дістали. На інші потрібні гроші, бо треба наймати техніку. Ці надгробки впорядкують на Янівському цвинтарі. Надгробки зберуть докупи, створять стіну пам’яті, куди вмурують надгробки, але все залежить від грошей. Швидко це не робиться: можливо рік-два. Заховання людей, чиї надгробки знайшли, існують, де саме – ми достеменно не знаємо. Можливо, на похованнях зараз прокладена дорога чи стоїть якийсь завод», – каже Олександр Назар.

За його словами, у Львові мацеви вмуровані не тільки у дороги. Організація «Хесед Ар’є» планує домовлятися з районними адміністраціями про співпрацю у їх виявленні та збереженні. Загалом мацеви можна знайти на вулицях Чехова, Личаківській, у подвір’ї Тюрми на Лонцького та біля Краківського ринку.

«Якщо вдасться домовитись – то все буде добре, якщо ні, то надгробки просто викинуть як будівельне сміття. Адміністрація може ставитись по-своєму до цього питання, але роботи виконують робітники. Деколи працює важка техніка, що може копати все докупи та викидати навіть не зауважуючи», – додає він.

Читайте також: Міськрада Львова втратила право власності на Простір Синагог. Деталі

Нагадаємо, 22 червня на вулиці Ганни Барвінок, яка є бічною вулиці Чупринки, під асфальтом знайшли єврейські надгробки – мацеви. Згодом львів’ян закликали допомогти у їх демонтажі. Ще раніше, у листопаді 2017 року мацеви знайшли у центрі Львова.

Микита Гладченко


Читайте також:
19 Липня, 2018 15:38
666 ... поховань тих вже НЕ існує ... і не треба дурних дурити ... а от подвір'я на Бандери 1 ( будівля-тюрма СБУ -- НКВС-гестапо-КДБ) існує ... а які там мацеви ! ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!