У центрі Львова під бруківкою знайшли єврейські надгробки. Фото

4368 0
Нині розпочались розкопки у дворі будинку №15 на Галицькій площі.
Фото: Zaxid.net

Фото: Zaxid.net

У внутрішньому дворику на Галицькій площі під грунтом та бруківкою знайшли давні єврейські надгробні плити. Про це повідомляє Zaxid.net.

Як йдеться у повідомленні, нині розпочались планові розкопки в центрі міста задля вилучення єврейських надгробків, які у радянський період використовували для мощення подвір’я.

Археологічними розкопками займається Львівський волонтерський центр при Всеукраїнському благодійному єврейському фонді «Хесед-Ар’є». За словами волонтерів, вони отримали інформацію, що на внутрішньому дворі під асфальтним покриттям перебувають близько ста єврейських надгробків, зокрема з мацев зроблені сходи до підвалу котельні. Звідси волонтери дістали перші плити.

Як повідомляє Олександр Назар, голова львівського товариства єврейської культури імені Шолом-Алейхема, роботи у подвір’ї вестимуть до п’ятниці, потім плити сфотографують, перекладуть написи та встановлять час і походження плит. Потім плити доставлять на Янівське кладовище.

«Доруйновуючи старий єврейський цвинтар у Львові, щоб закласти там Краківський базар, радянська влада услід за нацистською, вирішила так "практично" використати єврейські надгробки» – написав на своїй сторінці у Facebook львівський історик Василь Расевич. Він додає, що нацисти стирали з дорогого каміння написи і використовували їх для власних меморіальних цілей, а каменем вистилали вулиці і площі. Аналогічна ситуація була і за радянської влади: «Навіть в цоколь пам'ятника Леніну вмурувала єврейські мацеви»,– пише історик.

Мацеви у Львові знаходять уже не вперше. За інформацією Центру міської історії, мацеви використовували для вимощення вулиць та підпірних стін на території Краківського ринку, подвір’я тюрми на Лонцького, вулиць Ганни Барвінок, Сахарова та Сигнівки.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!