Київ

В Україні можуть прокласти євроколію. Першими сполучення отримають Львів та Київ

1711 0
Вартість такого будівництва становитиме приблизно 11,5 мільярдів євро.

Єврокомісія пропонує сполучити залізничними коліями європейського стандарту 1435 мм українські міста з польським Краковом, румунськими Яссами та молдовським Кишиневом. Стратегію будівництва євроколії опублікували в дослідженні.

Євроколія 1435 мм буде призначена для швидкісних перевезень: міжнародних пасажирських поїздів, Інтерсіті, вантажних перевезень. Натомість наявна колія українського стандарту 1520 мм обслуговуватиме повільніший транспорт, зокрема регіональні пасажирські потяги, великовагові вантажі.

Вузьку колію пропонують розбудовувати у три етапи:

1) ділянка від Кракова та Катовіце через Мостиська до Львова; ділянка через Чернівці до кордону з Румунією;

2) сполучення Львова та Києва; відрізок від польського Дорогуська до Києва; сполучення Львова з Чопом;

3)продовження колії від Києва до Харкова та Дніпра; відрізок від Рави-Руської до Львова; відрізок від Львова через Івано-Франківськ і Чернівці до Румунії; відрізок від Одеси до Кишинева.

Читайте також: «Укрзалізниця» запустила нові рейси та запровадила ряд змін для поїздів з Києва

Загальна вартість трьох етапів становитиме близько 11,5 мільярдів євро.

Одним із першим напрямків може стати маршрут від Кракова через Львів, Чернівці, Ясси до Кишинева. Принаймні автори починали дослідження з цього коридору.

Надалі євроколію можна дотягнути до таких міст, як Запоріжжя, Херсон, Миколаїв, Маріуполь, Донецьк, Луганськ та Севастополь.

Уже проєктують ділянки Ковель-Ягодин, Рава-Руська – Львів (наразі розглядають Брюховичі, однак є пропозиція трасувати до львівського залізничного вокзалу), Мостиська-Скнилів та Чоп-Ужгород.

Як ми писали раніше, чеська залізнична пасажирська компанія RegioJet наступного року планує відновити залізничні рейси з Києва до Берліна.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!