З 16 січня друковані медіа в Україні повинні перейти на українську

1198 0
У місцях продажу преси не менше 50% назв видань мають бути українськомовними.
Фото: 24 канал

Фото: 24 канал

З 16 січня всеукраїнські та регіональні засоби масової інформації повинні видаватися українською мовою. Це передбачає стаття 25 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яка почне діяти наприкінці цього тижня, повідомив історик та народний депутат Володимир В’ятрович.

Читайте також: «Це – катастрофа». Мовний омбудсмен – про трансляцію серіалів російською мовою

Так, іншомовна версія видання також може виходити, але за умови, що всі мовні версії повинні видаватися під однаковою назвою, відповідати одна одній за змістом, обсягом та способом друку, а їх випуски повинні мати однакову нумерацію порядкових номерів і видаватися в один день.

Передплачувати іншомовну версію видання читачі зможуть лише якщо існує передплата українськомовної версії.

Крім того, у місцях продажу друкованих ЗМІ державною мовою мають бути не менше 50% назв видань, що розповсюджуються в цьому місці. Ці вимоги не поширюються на медіа мовами ЄС та кримськотатарською мовою, а до липня 2024 року – і на місцеву пресу.

«Упродовж усіх років незалежності ми жили в абсурдній ситуації – в країні, де 3/4 людей вважають рідною мовою українську, газетні кіоски й розкладки були окуповані російськомовною пресою. І тепер маємо всі шанси покласти нарешті край цій мовній окупації. Чимало газет і журналів уже заявили про перехід на українську мову, а з 16 січня цей процес має стати тотальним і незворотним», – написав Володимир В’ятрович.

Читайте також: Просто нема телевізора. Як п'ятирічна львів'янка Катруся прочитала понад 200 книг за рік

Як повідомили у Державному комітеті телебачення та радіомовлення, за порушення мовних вимог штраф становить від 6,8 до 8,5 тис грн, при повторній фіксації недотримання вимог, коли особу вже карають адміністративним стягненням, розмір штрафу становить від 8,5 до 11,9 тис грн. Притягати до адміністративної відповідальності порушників Уповноважений із захисту державної мови зможе з 16 липня 2022 року.

Нагадаємо, що 16 липня 2021 року набули чинності деякі норми закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!