«За 40 хвилин всі бані почали падати». Священник про пожежу в церкві на Львівщині

2020 0
Під час пожежі вціліло Євангеліє, хрести, частини свічників і хоругов.
фото: дснс

фото: дснс

У селі Сможе Стрийського району Львівщини згорів деревʼяний храм Святого Архангела Михаїла. Він був пам'яткою архітектури національного значення. На подвір’ї храму вдалося зберегти дзвіницю. Про це Суспільному розповів священник храму Святого Архангела Михаїла Петро Горічко.

Церква Святого Архангела Михаїла згоріла в суботу, 23 березня. 25 березня богослужіння відбулася в приватному будинку. У церкві відбувалися служби двох парафій, Української греко-католицької церкви й Православної церкви України.

«Ця вістка нас сколихнула, що згоріла наша святиня. Ми дуже перейнялися тим і старалася, боронили, гасили, рятували дзвіницю. Але полумень, вогонь так спалахнув, що до 40 хвилин всі три бані почали падати», — каже Петро Горічко.

Під час пожежі вціліло Євангеліє, хрести, частини свічників і хоругов.

За словами краєзнавця Олексія Тренича, храм був зразком бойківського стилю будівництва. Характерною його ознакою був дах, який за формою повторював гори.

Читайте також: На Львівщині згоріла 150-річна церква

«За переказами її збудував відомий бойківський майстер – Лука Снігур, який народився тут, недалеко від Сможе, в селі Погар. Різні дати приписують часу будівництва церкви, за одними даними — це є 1874 рік, за іншими — 1901 рік», — розповідає Олексій Тренич.

Директорка обласного департаменту архітектури Олена Василько зазначає, що в 1928 році ґонтове перекриття замінили на оцинковану бляху, а шалювання ґонтом — на вертикальне шалювання дошками.

«Потім церква була зачинена і тимчасово не виконувала свою сакральну функцію. В 1997 році вже була передана в користування релігійним громадам», — додає Олена Василько. 

За її словами, в церкві була встановлена система пожежної безпеки. Чи була вона справна, з'ясовують слідчі. Мешканці села кажуть, планують відбудувати храм.

Нагадаємо, пожежа виникла в дерев’яній церкві, розміром 27х7м, висотою 20 м. На момент прибуття вогнеборців полум’я поширилось на значну площу, й охопило більшу частину будівлі. Існувала загроза перекидання загорання на поруч розташовану дерев'яна двоярусну дзвіницю храму.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!