Кіно, театри, музеї та галереї. Куди піти у Львові

2619 0
Формат роботи вирішила розширити низка театрально-концертних установ, музеїв, заповідників, які від початку війни стали прихистками для переселенців.
Фото: prolviv.com

Фото: prolviv.com

Із квітня заклади культури в Україні, зокрема і у Львові, почали відновлювати свою роботу. Від початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну більшість з них перетворилися на прихистки для тих, хто тікає від бомбардувань. Водночас формат роботи вирішила розширити низка театрально-концертних установ, музеїв, заповідників. Також відновили роботу кінотеатри.

Ті заклади, де зараз проживають вимушені переселенці, також відновлюють роботу, але прихистки для людей, які у них облаштували, функціонуватимуть і надалі.

Музеї і галереї

Команда Львівського музею історії релігії регулярно організовує тематичні екскурсії про релігійне життя Львова, екскурсії підземеллями музею та розважально-пізнавальні квести для дітей вимушено переселених людей. Стежити за оновленими розкладом подій можна тут.

«Музей народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького» із перших днів війни працює, щоб захистити колекції та експонати – безцінну спадщину традиційної народної культури. Нещодавно там створили спеціальну пропозицію для внутрішньо переміщених осіб та їхніх дітей – проводять екскурсії та благодійні майстер-класи з народних ремесел.

Музей, окрім своєрідної арт-терапії, взяв на себе просвітницьку місію – розповідати про особливості української культури, знайомити із унікальними зразками національної культурної спадщини, які зберігаються в Музеї. Детальінше про розклад роботи та перелік ініціатив дізнавайтеся на Фейсбуку Музею.

Читайте також: У Львові запустили проєкт про тих, хто на першій лінії допомагає перемогти у війні

«Дім Франка» у Львові знову відчиняє двері для відвідувачів та готує низку подій. Серед них – екскурсії садибою Франка, театральні та мистецькі виставки, дитячі майстер-класи та книжковий клуб. Невдовзі обіцяють детальніше розповісти про кожну з цих ініціатив, аби охочі могли спланувати свій візит до музею.

Музейні підрозділи Львівської національної галереї імені Бориса Возницького також працюють. Серед них – музеї-заповідники «Підгорецький замок», «Жовківський замок» та «П’ятничанська вежа». Експозиції відкриті для відвідування з 10:00 по 17:00, каса працює до 16:30.

Окрім цього, відкрити для себе або ж продовжити знайомство із колекцією Галереї можна за посередництвом Цифрового архіву ЛНГМ ім. Бориса Возницького, де представили 1000 творів живопису та 50 творів об'ємної просторової пластики. А пізнати краще окремі твори з колекції Галереї радять за геш-тегом #Мистецький_фронт_Галереї у Фейсбуку та Інстарамі.

Поступово відновлює роботу Історико-краєзнавчий музей у Винниках. Найближчим часом запланували відкриття фотовиставки.

Державний меморіальний музей Михайла Грушевського у Львові пропонує відвідувачам безкоштовно прогулятися садибою львівської вілли історика та оглянути представлені мобільні виставки про життя та діяльність Михайла Грушевського та його доньки Катерини. Окрім того, колектив музею запланував проведення інших заходів: лекцій, зустрічей, показів фільмів тощо.

Експозиції Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького закриті, однак відділ музею «Українське мистецтво ХХ ст» на вул. Драгоманова, 42 ініціював проєкт «Музейна майстерня» – це майстер-класи для дітей, яких війна змусила покинути свої домівки і які сьогодні тимчасово перебувають у Львові. Із інформацією про проєкт, графіком майстер-класів та умовами запису можна ознайомитися на фейбук-сторінці музею.

Театри, філармонії

Львівська національна опера відновила роботу. Так, у репертуарі головної сцени театру з 7 по 10 квітня – концертні програми з аріями та солоспівами українських композиторів, фрагменти з балетів, камерна музика, а також хорові концерти українського композитора ХVIII-XIX ст. Дмитра Бортнянського. А у Дзеркальній залі театру відбудуться музичні забавлянки «Пригоди на Дикому заході» для дітей 2-4 років.

Читайте також: В Україні я не знала диригенток. Оксана Линів про свій шлях до успіху

У програмах візьмуть участь не лише артисти та музиканти Львівської національної опери, але й вимушені переселенці – артисти з інших оперних театрів України. Китки можна купити на сайті або в касі театру.

Воєнний сезон відкрив і Львівський національний театр імені Марії Заньковецької. Із розкладом вистав можна ознайомитися тут, а придбати квитки у касі театру або на сайті.

Низку культурних подій – і для дітей, і для дорослих – організовує Львівська національна філармонія імені Мирослава Скорика. Вхід вільний. Також на її ресурсах можна переглядати онлайн-концерти. Актуальну афішу можна переглянути на сайті філармонії за посиланням.

Театр Воскресіння із квітня теж відновив свою мистецьку діяльність. Афішу театру можна переглянути тут.

Львівський театр ляльок та театр ім. Леся Курбаса відновлюють покази платних вистав та одночасно продовжують приймати в себе переселенців. На бейбі-сцені театру малят чекатимуть не лише цікаві історії, а й захопливі інтерактивні завдання та ігри. Квитки на події – за посиланням.

Кінотеатри

Із 15 березня мережа кінотеатрів «Планета кіно» відновила роботу у Львові. Зокрема, йдеться про локації ТРЦ «Форум Львів». Ціни обіцяли зробити нижчими за звичайні, так, щоб вистачало на комунальні платежі, зарплати, платежі дистриб‘юторам тощо. Наразі не йдеться про прибуток, а принаймні про роботу без збитків.

Переглянути розклад, обрати фільм чи придбати квиток можна за посиланням або у застосунку «Планета кіно».

Також у тестовому режимі з 10:00 по 20:00 запрацювали кінотеатри Multiplex у ТРЦ «Victoria Gardens» та СТРЦ «Spartak». Квитки можна придбати у касах кінотеатрів, на сайті та у застосунку.

Читайте також: Геноцид в Україні може стати найбільшим у Європі з часів Другої світової, – Центр стратегічних комунікацій

Ціни на квитки також мали знизити, наскільки це можливо. Наприклад, вартість дитячого – 30 грн (тільки в касі), 50 грн – GOOD, 75 грн – SUPER LUX. Окрім цього, будуть проводити безкоштовні сеанси, про які повідомлятимуть окремо.

Кіноцентр у парку «Горіховий гай» теж пропонує низку сеансів, серед них – дитячі, сімейні тощо. Актуальний розклад на цей тиждень можна знайти за посиланням. Вартість квитків – орієнтовно від 40 до 60 грн.

Підготувала Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!