Законопроєкт щодо мобілізації повернули на доопрацювання. Що хочуть змінити

1455 0
Арахамія зазначив, що законопроєкт щодо мобілізації викликав багато дискусій.
Фото: Getty images

Фото: Getty images

Голова фракції Слуга Народу Давид Арахамія заявив, що законопроєкт щодо зміни правил мобілізації, який уряд вніс у Верховну Раду, повернуть назад на доопрацювання.

«За результатами наради, законопроект повертається ініціатору. Одночасно передаємо пропозиції напрацьовані на комітеті та у робочих групах», – повідомив він.

Читайте також: Мобілізація в Україні. Що може змінитися у 2024 році 

Зокрема, 11 січня, відбулася закрита нарада з військовим командуванням і засідання Погоджувальної ради в закритому режимі. На нараді були присутні головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, начальник Генерального штабу Сергій Шаптала, міністр оборони Рустем Умєров, керівництво Верховної Ради, голови фракцій та комітетів.

«Головне питання – законопроєкт № 10378 щодо вдосконалення мобілізації, військового обліку та проходження військової служби», – зазначив Арахамія.

Голова фракції нагадав, що обговорення законопроєкта проходило в Комітеті з питань нацбезпеки, оборони та розвідки в закритому режимі, з дотриманням вимог законодавства щодо роботи з таємною інформацією.

За його словами, законопроєкт щодо мобілізації викликав багато дискусій. Арахамія наголосив, що нардепи розуміють запит військового командування і готові йти назустріч, проте не всі норми можуть бути підтримані. Також Арахамія стверджує, що всі політсили зрозуміли і підтримують необхідність мобілізації.

Що відомо про новий законопроєкт

Урядовий законопроєкт про нові правила мобілізації та нововведення у службі зареєстрували в парламенті 25 грудня.

Довкола нього відразу ж розгорнулися різні дискусії, після чого до парламенту внесли відразу чотири альтернативних проєкти. Головна ціль урядової ініціативи – спростити і зробити більш ефективною мобілізацію до війська в умовах, коли війна з росією затягується, а Україна потребує більше ресурсів.

Крім того, раніше Генштаб запропонував мобілізувати додатково 450-500 тисяч людей. Коштуватиме це державі 500 мільярдів гривень

Читайте також: Євген Дикий: «Пів мільйона мобілізованих у 2024 році – це мало»

Головні пропозиції щодо нових правил мобілізації в урядовому законопроєкті:

  • Знизити вік мобілізації з 27 до 25 років.
  • Дозволити мобілізацію інвалідів 3-ї групи та скасувати поняття «обмежено придатний до служби».
  • Ввести поняття «електронного кабінету призовника». Якщо документ ухвалять, усі потенційні призовники в Україні та за кордоном матимуть 30 днів, щоб онлайн чи особисто у військкоматі (нині Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК)) уточнити свої дані, адресу тощо.
  • Спростити процедуру вручення повістки. 
  • Усі громадяни України віком від 18 до 60 років зобов’язані будуть завжди мати при собі військово-обліковий документ та документ що посвідчує особу. 
  • Заборонити українцям за кордоном отримувати деякі консульські послуги (наприклад, оформлювати нові закордонні паспорти) без військово-облікових документів.
  • Обмежити право на відстрочку для мобілізації для студентів, держслужбовців, піклувальників недієздатних осіб та людей з інвалідністю.
  • Запровадити більш суворі санкції для ухилянтів, дозволивши ТЦК вносити їх до Єдиного реєстру боржників (заборона на виїзд за кордон, операції з рухомим і нерухомим майном, обмеження прав на керування транспортним засобом тощо).


Детальніше про те, які зміни можуть відбутися у мобілізації читайте тут.

Антоніна Костик

 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!