Євген Дикий: «Пів мільйона мобілізованих у 2024 році – це мало»

1599 0
500 тисяч мобілізованих вистачить лише для підтримання обороноздатності та збереження територій, які ми контролюємо. Але не може іти мова про розгром росії.

Воювати з ворогом значно меншими силами, ніж у нього, можна лише тоді, коли в тебе є величезна технологічна перевага. Ми ж увесь цей час воюємо з росіянами, маючи меншу кількість бійців.

Про це в інтерв’ю «Тижню» зазначив Євген Дикий, екскомандир роти батальйону «Айдар», науковець і публіцист.

На думку експерта, розмова про мобілізацію в Україні мала відбуватися ще у вересні-жовтні 2022 року. Адже тільки до того часу зберігалася інтрига, чи піде Путін на велику мобілізацію на Росії. Він таки пішов.

«Воювати з ворогом значно меншими силами, ніж у нього, можна, якщо в тебе величезна технологічна перевага. Тож кількість бійців має бути щонайменше як у ворога. Ми увесь цей час воюємо не те, що не в перевазі, а меншою кількістю людей. І всі ті успіхи, про які повідомляли, досягнули меншою кількістю людей. Але всьому є межа», - переконаний Євген Дикий.

Читайте також: Мобілізація в Україні. Що може змінитися у 2024 році 

Він зазначає, що з мобілізацією вчинили так само, як з підготовкою до великої війни. З листопада 2021 року Україну попереджали про повномасштабний наступ. Інформацію навіть злили в пресу, у газетах друкували карти й схеми, як Росія заходитиме. Але українська влада до останнього принципово займала позицію «нічого не бачу і не чую». Тепер більше ніж на рік відклали питання мобілізації, бо, мовляв, воно не популярне.

Питання стоїть просто: мобілізація або окупація

«Війна — це не про популярність, а про виживання. Питання нині стоїть просте: мобілізація або окупація? Третього компромісного варіанту ніхто не пропонує. До речі, Дмітрій Мєдвєдєв в інтерв’ю прямо сказав, що з 1 січня 2023 року на службу в армію Росії прийнято півмільйона людей. Це одразу відповідь на запитання, чи потрібна мобілізація Україні й скільки людей треба мобілізувати», - каже експерт.

Сьогодні вже зрозуміло, що ми не обійдемося десятками тисяч добровольців. І ті 500 тисяч додатково мобілізованих, які зараз обговорюють як буцім страшну цифру, — мінімальна потреба. Їх вистачить лише для підтримання обороноздатності та збереження територій, які ми контролюємо. Але не може іти мова про розгром росії.

«Складається враження, що цивільна влада намагається відсторонитися від мобілізації. Так, формально Кабмін все ж таки виконав свій обов’язок і вніс до Верховної Ради законопроєкт про зміни в законодавство щодо мобілізації (25 грудня 2023 року. — Ред.). Утім, комунікаційна історія видається більш ніж неправильна. Коли просто-таки примусово Залужного виштовхують на пресконференцію, щоб військові забрали весь негатив від непопулярної мобілізації», - зазначає Євген Дикий.

Читайте також: Мобілізація українців за кордоном. У Міноборони прокоментували заяву речника 

Але не ж не генерали мають думати, звідки взяти бійців. Це завдання для цивільної влади.

Експерт вважає, що внесений у Раду законопроєкт про мобілізацію вже сьогодні можна було б взяти за основу.

Серед його недоліків Євген Дикий називає вказаний граничний термін служби.

«У законопроекті пропонують запровадити граничний термін служби 36 місяців. Наразі таку цифру пропонують для всіх. Утім, одна справа виконувати важливу службу на тиловому складі чи в ремонтному батальйоні, інша — іти на штурм орківських окопів чи відбивати штурми в руїнах Авдіївки. Таку норму треба доповнити, наприклад зробити так, щоб на «нулях» рахували день за два. Насправді не така велика кількість людей воює на «нулях», - каже експерт.

Читайте також: Хто з чоловіків під час воєнного стану зможе виїхати за кордон у січні 

Він також розкритикував норму про адміністративні стягнення щодо ухилянтів, які накладатимуть безпосередньо воєнкоми. У законі слід прописати механізми швидкого оскарження таких покарань у незалежних інстанціях, а також визначити відповідальність воєнкомів за незаконне накладання санкцій.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!