Мобілізація в Україні. Що може змінитися у 2024 році

4568 0
Міноборони розглядає можливість запрошення чоловіків до ТЦК і СП через електронне сповіщення.
Фото: Апостроф

Фото: Апостроф

Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що його відомство готує «матрицю відповідальності, або матрицю мобілізації». Законопроєкт про зміни в мобілізації скоро зареєструють у парламенті. Про це він сказав в інтерв'ю «Суспільному».

Міністр зазначив, що буде просити знизити призовний вік з 27 років до 25. Також міністерство хоче зробити облік всіх категорій військовозобов'язаних.

«Хочемо окреслити, як ми будемо їм повідомляти, щоб це не було, як зараз, на вулицях. Після цього хочемо, щоб категорії людей, яких ми будемо просити мобілізуватись, проходили медичний огляд. І тоді ми їм будемо пояснювати, де та як вони зможуть обрати професію», – зазначив Умєров.

Крім того, відомство готує законопроєкт про зміни в мобілізації і деталі стануть відомі вже найближчими днями. Міноборони домовиться з Верховною Радою, коли саме реєструвати законопроєкт. Також Міноборони розглядає можливість запрошення чоловіків до ТЦК і СП через електронне сповіщення.

Читайте також: Чому роздають повістки у публічних місцях. Пояснення Міноборони

Зокрема, відповідаючи на запитання, чи можуть людині, яка підпадає під мобілізацію, надсилати запрошення у військкомат на смартфон, Умєров сказав: «Ми працюємо над цими технічними рішеннями».

Щодо демобілізації, міністр заявив, що його відомство знайшло рішення, «які дадуть можливість людині, яка вже два роки перебуває в периметрі, зрозуміти, які правила будуть для того, щоб вона перепочила або була частково звільнена». Над цим триває робота і юридично, і законодавчо, і технічно, додав Умєров.

Читатйе також: «Чомусь коментуємо дії ТЦК, а не відсутність черг під військоматами»

Він також заявив, що змін потребують «світоглядні речі: і підходи, і формати», – через те, що в Україні існує «сприйняття, що служити Батьківщині – це покарання».

Тому Міноборони готує «матрицю відповідальності, або матрицю мобілізації», яка має бути зрозуміла суспільству.  

«Головний меседж – як можна зайти в периметр для служіння країні, що буде, коли ти зайдеш в нього, як ми тебе будемо тренувати, як ти будеш їхати на злагодження, які будуть відпустки й коли, як ти закінчиш служити й вийдеш з цього периметру, доки йде війна. Тобто всі ці складові дуже змістовні ... Моя мета – розв'язати ці проблеми», – пояснив міністр.

Нагадаємо, Генштаб пропонує мобілізувати додатково 450-500 тисяч людей. Коштуватиме це державі 500 мільярдів гривень. Також Естонський міністр внутрішніх справ Лаурі Ляенеметс заявив, що Естонія готова допомогти Україні в мобілізації її громадян шляхом повернення чоловіків призовного віку.

_______________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.




Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!