У разі аварії на Запорізькій АЕС доведеться евакуювати майже півмільйона людей

1720 0
Йдеться про такі міста, як Нікополь, Марганець, Енергодар, Василівку, Дніпрорудне та інші населені пункти.
Фото: bankruptcy-ua.com

Фото: bankruptcy-ua.com

У разі аварії на Запорізькій атомній електростанції доведеться евакуювати майже 500 тисяч людей. Попри те, що наразі радіаційний фон там у нормі, триває коригування планів евакуації. Про це повідомляє голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух. 

«Ситуація небезпечна не тільки для Запорізької області. Якщо взяти 50-кілометрову зону обов’язкового відселення, що може виникнути внаслідок аварії на атомній станції в Енергодарі, то це понад 270 тисяч нашої області треба відселяти та десь під 200 тисяч в сусідній Дніпропетровській області», − пояснює він.

Читайте також: Видають по 1000 віз на день. Ще одна країна планує обмежити видачу віз росіянам 

Йдеться про такі міста, як Нікополь, Марганець, Енергодар, Василівку, Дніпрорудне та інші населені пункти.

«Проблема в тому, що повністю реалізувати заходи з цивільного захисту населення дуже важко, тому що частина територій є окупованою. Вони (росіяни) навіть зайняли центр резервного управління, де мають бути наші енергетики на випадок аварійної ситуації. Тому ситуація дійсно складна. Останній тиждень і президент, і уряд прикладають зусилля, щоб стабілізувати ситуацію», − додає заявив Старух.

Наразі відбувається коригування всіх планів евакуації із врахуванням воєнної ситуації. Водночас зараз радіаційний фон у районі АЕС стабільний, показники не перевищують норму. Однак, наголошує глава ОВА, ситуація може змінитися будь-якої миті через дії росіян.

Нагадаємо, наслідки аварії на Запорізькій АЕС можуть бути вдесятеро потужніші, ніж на Чорнобильській атомній електростанції. Фахівці зробили такий висновок, відштовхуючись від наслідків аварії 1986 року на ЧАЕС. Це пов’язано з тим, що кількість ядерного палива на Запорізькій атомній електростанції в 9-10 разів більше, ніж було на Чорнобильській. За словами президента України Володимира Зеленського, росія може спровокувати найбільшу в історії аварію на Запорізькій АЕС – і це фактично буде застосуванням ядерної зброї без ядерного удару.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!