Київ

Заповідник «Києво-Печерська лавра» отримав на зберігання артефакти, викрадені з окупованих територій

657 0
На черзі повернення в Україну «Скіфського золота»

Представники Міністерства культури передали на тимчасове зберігання до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» археологічні цінності з тимчасово окупованих Росією територій. Артефакти — древні мечі, наконечники списів, крем'яну сокиру — виявили за кордоном.  Про це повідомляє Суспільне.

Як розповів т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв, на зберігання до фондів заповідника «Києво-Печерська лавра» передали 14 старовинних предметів.

За даними експертів, це — зброя князівської доби 12-13 ст. Віднайдені мечі були на озброєнні у воїнів Русі, так і в кочовиків, які часто нападали на її території зі Сходу.

Є також чудово збережене, але ще не відреставроване вістря дротика доби Середньовіччя.

Серед артефактів — крем'яна сокира. Таке знаряддя прив'язували до дерев'яного руків'я, яке було втрачене. Лезо сокири виготовлене з міцного кременю і після шліфування має майже ідеальні пропорції.

Як повідомив глава МКІП, лавра отримує артефакти, які громадянин РФ незаконно намагався ввезти до митної території США. Місце, звідки прямували цінності — Краснодар, Російська Федерація. Ідентифікація цих предметів відбувалася з початку за фотографіями, потім, безпосередньо, за участі експертів.

За словами очільника Мінкульту, нині в «Києво-Печерській лаврі» представлена лише частина роботи музейників з повернення культурних цінностей, незаконно вивезених з України.

«Ворог і колаборанти прагнуть залишити нашу землю без культурних цінностей, але ми й далі продовжуватимемо роботу з повернення викраденого», — запевнив Карандєєв.

У цьому Україна сподівається на підтримку і рішучі дії іноземних партнерів.

Як зазначив урядовець, оцінити масштаби вкраденого і вивезеного з окупованих територій складно.

Після деокупації Херсона від російських військ з'ясувалося, що у фондах лише однієї установи, Херсонського художнього музею, бракує 16 тисяч предметів, повідомив Карандєєв.

«Як довго ми будемо повертати наші цінності, наші артефакти — сказати складно. Адже досі ми повертаємо незаконно вивезене з України ще з часів Другої світової війни», — зазначив він.

Нагадаємо, у червні у Національному заповіднику «Софія Київська» виставили до огляду унікальну реліквію – меч часів князя Святослава Хороброго. Його передали із запорізького заповідника «Хортиця», який зараз не працює.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!