«Час перевірити бомбосховища і плани евакуації з будинків». Експерт – про загрозу з боку Росії

2028 0
Люди дуже розслабилися. В українців немає відчуття, що потенційне російське вторгнення – це екзистенційна загроза.
фото: kurs.if.ua

фото: kurs.if.ua

Україна готова до провокації з боку Росії частково, враховуючи той важкий досвід, який держава пережила у 2014 році. Керівництво зробило певні висновки щодо безпеки та охорони, змінило законодавство, проте підготовлена тільки частина планів з дій на випадок кризи. Про це в інтерв’ю Tvoemisto.tv повідомив політолог-активіст, асоційований дослідник Аналітичного центру УКУ Остап Кривдик.

Читайте також: Зеленський заявив, що в Україні на 1 грудня готують держпереворот

Щоб скласти повноцінний план, за його словами, треба провести інвентаризацію всіх галузей. Враховуючи розкрадені інституції, їхні керівники не дуже хочуть це проводити.

«Що стосується суспільства взагалі, то воно менш готове до кризи, бо люди дуже розслабилися. В українців немає відчуття, що потенційне російське вторгнення – це екзистенційна загроза. Щось схоже було у 2014 році на Донеччині, коли там горіли будинки і людям доводилося тікати під обстрілами ні з чим. Зараз же країна і Київ живуть звичним життям, начебто війни на сході та загрози вторгнення немає. Вартувало б готуватися, як перед великим штормом чи великою пожежею», – каже він.

Остап Кривдик каже, що в Україні зараз проводити офіційне навчання з надзвичайного стану «для галочки» не варто. Це проводили у 2019 році для невеликої частини бюджетників, що радше показало противнику вразливі точки нашої організації. Натомість зараз, на його думку, хороший час перевірити бомбосховища, вогнегасники, плани евакуації з будинків та офісів, провести кампанію про інформаційну культуру.

«Те, що ми маємо низький рівень вакцинації – це все результат, в тому числі, гібридної війни, оскільки українці не довіряють державі, а довіряють «зливним бачкам». Натомість Україна мала б вести психологічно-інформаційну протидію російській пропаганді», – пояснює він.

Читайте також: У Львові переформатували одне з управлінь, щоби воно займалося теробороною

Чи готова Україна до сучасних провокацій, чи криза на білорусько-польському кордоні є частиною перевірки плану російського вторгнення в Україну – читайте в інтерв’ю Tvoeмisto.tv  із політологом-активістом, асоційованим дослідником Аналітичного центру УКУ Остапом Кривдиком за посиланням.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!