В ПЦУ і УГКЦ починається Успенський піст. Чого не можна робити в цей час

993 0
Триватиме він два тижні до свята Успення Пресвятої Богородиці.
фото умовне

фото умовне

14 серпня в УГКЦ та ПЦУ розпочинається Успенський піст – один із чотирьох основних постів, які вірні звершують протягом року. Триватиме він два тижні до свята Успення Пресвятої Богородиці, яке святкують Православна та Греко-католицька церкви святкують 28 серпня. Цьогоріч такі дати у церковному календарі зафіксовано востаннє: через реформу, за якою УГКЦ та ПЦУ переходять на новий – так званий новоюліанський – календар, у 2024 році празник Успення святкуватимуть 15 серпня (як це вже відбувається в РКЦ), а посту, що передує йому, припадатиме, відповідно, на 1 серпня. 

Джерело: Духовна велич Львова

У Православній церкві України за своєю строгістю цей піст прирівнюється до Великого Посту:

  • Рекомендують відмовитись від м’ясних, молочних та рибних страв (щоправда, у день свята Преображення, 19 серпня, дозволено вживати рибу).
  • Якщо кінець посту припадає в середу або п’ятницю, то в ці дні теж дозволені лише рибні страви, а споживати м’ясо та інші страви можна починаючи з наступного дня.
  • Церква закликає до особливого духовного пережиття посту в роздумах про Богородицю – боротьби з тілесними пристрастями, уникання гріха, а також – усильної молитви, діл милосердя, сповіді та Євхаристії.
  • Утримуватися від гучних розваг. 

 

В УГКЦ правила Успенського посту регулює парикулярне право, зокрема, його 115 канон, що визначає терміни й обмеження усіх постів. «Покутна практика посту, покаяння та стриманості, метою якої є надолуження за вчинені гріхи та осягнення більшої досконалості задля особистого освячення, — це найдавніша традиція Української Греко-Католицької Церкви», – зазначають тут.

Читайте також: Львів'ян закликають допомогти зібрати фруктові кошики для захисників 

Успенський піст належить до чотирьох визначених постів, під час яких вірні зобов’язані у середу та п’ятницю утримуватися від споживання м’ясних продуктів і страв; у понеділок вівторок та четвер дозволено всі види їжі. У всі дні посту вірні зобов’язані утриматися від організації та участі в гучних забавах, весіллях, танцях, розвагах та інших подібних заходах.

Від будь-якого обов’язку посту звільняються:

  • діти до 14 років та особи, яким виповнилося 60 років; в
  • ажкохворі;
  • вагітні;
  • матері після пологів і ті, що годують груддю;
  • ті, що подорожують (якщо час подорожі перевищує вісім годин);
  • ті, що важко працюють;
  • ті, що харчуються зі столу інших;
  • убогі, котрі живуть з милостині.

 

Місія Успенського посту – час роздумів про життя Богородиці, її приклад і велике заступництво, яким Вона огортає спільноту вірних. Піст є найкращим способом духовно дійти до цього празника, що замикає церковний рік, підбити підсумки і зібрати особистий «врожай». 

Нагадаємо, із 1 вересня 2023 року Українська греко-католицька церква переходить на новий стиль – це стосується нерухомих свят, тобто тих, які щороку припадають на одну й ту ж дату. Це більшість Господських та Богородичних празників, а також дні вшанування святих. Їх святкуватимуть на 13 днів раніше звичного. Молодь і Редемптористи поясннюють, як зміняться дати святкування дванадесятих празників.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!