Збитки інфраструктури села Макарів на Київщині внаслідок війни оцінюють у 133,5 млн доларів

3076 0
Оцінка втрат села Макарів здійснювалася на основі даних через оцифрування високоточних знімків з дронів.
Макарів після російської окупації. Фото: з відкритих джерел

Макарів після російської окупації. Фото: з відкритих джерел

Під час повномасштабної війни росії проти України інфраструктурі села Макарів на Київщині завдано збитків на $133,5 млн. Про це свідчать дані KSE Institute в рамках проєкту «Росія заплатить». 

«Оцінка втрат села Макарів здійснювалася на основі даних через оцифрування високоточних знімків з дронів. На сьогодні це найточніші дані оцінки збитків населеного пункту», – пояснюють там. 

Додамо, шо Макарів на Київщині з кінця лютого й аж до квітня потерпав від постійних ракетних та артилерійських обстрілів росіян. За цей час у селі зруйновано та пошкоджено 2305 будівель – це майже 30% споруд від загальної кількості. З них 704 зазнали повного або сильного руйнувань.

Левова частка пошкоджених та зруйнованих споруд – 1942 або 84.3% – це приватні та багатоквартирні будинки, таунхауси, гаражі, теплиці та присадибні будівлі площею 327 тис м2. Загалом сума збитків, завданих житловому фонду села, складає $67,03 млн.

У KSE Institute продовжують: «На другому місці за обсягом збитків – соціальна інфраструктура Макарова – $34,2 млн. Російські війська знищили 3 з 3 дитячих садків села, 3 школи та коледжі, бібліотеку, 4 ветклініки, 2 лабораторії, приватну лікарню, реабілітаційний центр, 2 музеї, церкву, радіовежу, 17 продуктових магазинів, 3 закладів харчування». 

Через пошкодження та руйнування промислової інфраструктури російські війська завдали збитків Макарову ще на $27,3 млн. Загалом окупанти пошкодили та зруйнували 176 обʼєктів, що належать до промислової інфраструктури, серед них 15 з 19 існуючих в селі складів, 71 господарська споруда, 78 промислових будівель.

Читайте також: ​Україна звільнила з полону чотирьох морпіхів і двох цивільних 

У $4,6 млн експерти проєкту «Росія заплатить» оцінили збитки, завдані адмінбудівлям села. У звіті зазначають: «У Макарові внаслідок бойових дій пошкоджено та зруйновано 2 поштові відділення, пожежну частину, відділення поліції, лісництво, 7 з 10 урядових та адмінбудівель. Крім того, $400 тис село втратило через пошкодження обʼєктів електро, газо, тепло та водопостачання, а також будівель комунального господарства». 

Всі обрахунки здійснено відповідно до курсу долара станом на 1 січня 2022 року. Детальний звіт з оцифруванням зруйнованої інфраструктури та оцінкою збитків Макарова доступний за посиланням

Нагадаємо, 2 квітня заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що вся Київська область, яка практично з 24 лютого стала одним з епіцентів протистояння з російськими окупантами, звільнена від загарбників та перебуває під контролем Збройних Сил України. Згодом стало відомо про масові вчинки антилюдяності в Бучі, Ірпені, Гостомелі, де знайшли сотні, тисячі вбитих, роздертих, зґвалтованих мирних громадян України.

Софіко Векуа

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!