Зміни у мобілізації. Де і як планують вручати повістки та їх види

4623 0
Повістки зможуть надсилати в електронному форматі.
Фото: volyn24

Фото: volyn24

Уряд подав законопроєкт до Верховної Ради щодо змін у процесі мобілізації, який, зокрема, стосується вручення повісток про виклик до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Повістки зможуть надсилати в електронному форматі.  Про це йдеться у законопроєкті №10378.

Автори законопроєкту зазначають, що повістки про виклик до ТЦК та СП можуть надсилати через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного та резервіста або на електронну пошту.

Читайте також: Кабмін вніс до Верховної Ради законопроєкт про мобілізацію. Що про це відомо

Також повістку можуть вручити громадянину особисто:

  • у приміщенні ТЦК його представниками;

  • за місцем проживання (перебування) представниками ТЦК або поліціянтами;

  • за місцем роботи представниками ТЦК, роботодавцем або поліціянтами;

  • у громадських місцях представниками ТЦК або поліціянтами.

Військовозобовʼязаних та резервістів, які вчасно не прибули до військових частин, вноситимуть до Єдиного реєстру боржників. Також до них застосовуватимуть тимчасові заходи у вигляді:

  • заборони виїзду за кордон;

  • заборони на проведення операцій з рухомим та нерухомим майном;

  • обмеження на право керування власним транспортним засобом та отримання посвідчення водія;

  • обмеження права на користування та розпорядження коштами та іншими цінностями;

  • відмови в укладенні кредитного договору, договору позики;

  • призупиненні отримання пільг та послуг від держави.

Ці обмеження скасовуватимуть за повідомленням керівника ТЦК та СП про виключення військовозобовʼязаного або резервіста з Єдиного реєстру боржників. 

Види повісток

Повістка для уточнення даних – ці повістки вручають для уточнення та оновлення інформації про склад сім’ї, стан здоров’я військовозобов’язаних, місце роботи тощо.

Повістка на проходження військово-лікарської комісії – ця повістка за підписом начальника РТЦК та СП зобов'язує пройти медичне обстеження. До повістки додається картка дослідження та медичного огляду військовозобов'язаного. Після медкомісії у цій картці буде вказаний висновок військово-лікарської комісії про придатність, непридатність чи обмежену придатність до військової служби.

Повістка для призову на строкову військову службу – ця повістка передбачає призов на строкову військову службу. Наразі такі повістки не видають, адже наразі призов на строкову військову службу до ЗСУ та інших військових формувань НЕ проводиться через загальну мобілізацію.

Мобілізаційне розпорядження – ця повістка вручається військовозобов’язаному після проходження медкомісії, якщо його визнано придатним до проходження військової служби.  Повістка має бути правильно заповнена і підписана начальником територіального центру комплектування.

У будь-якій повістці мають бути вказані: прізвище, ім’я та по батькові, рік народження та адреса проживання військовозобов’язаного, вид повістки, дата, час та адреса куди необхідно з’явитися, уточнення щодо необхідних документів, назва органу, печатка, підпис, прізвище, ім’я та по батькові начальника РТЦК та СП.

Нагадаємо, раніше Генштаб запропонував мобілізувати додатково 450-500 тисяч людей. Коштуватиме це державі 500 мільярдів гривень. Також напередодні міністр оборони Рустем Умєров заявив, що його відомство готує «матрицю відповідальності, або матрицю мобілізації». Детальніше про те, які зміни можуть відбутися у мобілізації читайте тут.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!