Знесення будинку у центрі Львова. Садовий хоче поставити крапку

6665 0
Проєкт передбачає висоту у 22 метри, хоча у центрі міста має бути обмеження до 15-ти метрів. Також він передбачає 73% забудови замість 40% дозволених, наголошують активісти.
Фото: Google Maps

Фото: Google Maps

У Львові просять не погоджувати містобудівних умов та обмежень на будівництво 5-поверхівки на вулиці Поповича, 6, де планують знести наявний будинок, бо у місті досі не затверджений історико-архітектурний опорний план. Відповідну позицію озвучила на засіданні виконавчого комітету Львова журналістка, правозахисниця та громадська активістка Ірина Юзик.

Читайте також: Депутати дозволили знести будинок у центрі Львова

Двоповерховий будинок на вулиці Поповича, 6, що поблизу проспекту Тараса Шевченка, не є пам’яткою архітектури, утім розташований в історичному ареалі. Нині він аварійний, людей звідти відселили. На його місці ОСББ «Грушевський» має намір звести п’ятиповерховий будинок. За даними ДПТ, тут зможе проживати 40 людей, облаштують також підземний паркінг.

За словами Ірини Юзик, проєкт передбачає висоту у 22 метри, хоча у центрі міста має бути обмеження до 15 метрів. Також активістка наголосила, що без історико-архітектурного опорного плану не можна затверджувати містобудівних умов та обмежень на будівництво у центрі міста, про що свідчить висновок Мінкульту.

«Проєкт мав пройти містобудівну раду, але він не проходив, ми не бачили висновок управління охорони історичного середовища стосовно проєкту. Наказ Мінкульту говорить, що має бути обов'язкове інформування ЮНЕСКО, якщо це буферна зона. Але інформування ЮНЕСКО не відбулося», – зазначила Ірина Юзик.

Також, за її словами, проєкт передбачає 73% забудови, хоча тут може бути тільки до 40%.

«Немає історико-архітектурного опорного плану і поки він не затверджений, не можна видавати МУО. Це відповідь Міністерства культури, але це все ігнорується», – сказала активістка.

Також, за її словами, по вулиці Поповича обвалюються грунти через старий колектор, тож вона запропонувала членам виконкому виїхати на місце забудови.

Міський голова Львова Андрій Садовий відповів, що дебати стосовно цього будівництва тривають уже кілька років і вже настав час «поставити крапку».

«Там треба навести лад з колектором. Я б хотів, щоб ми у червні поставили крапку у цьому питанні. Якщо включимося  у дебати, то будемо довго дебатувати. Пропоную виїхати на місце, зробити робочу зустріч і вже тоді з чистою совістю проголосувати це питання», – прокоментував міський голова.

Читайте також: У Львові біля парку «Залізна вода» збудують два житлові будинки. Візуалізація

Нагадаємо, що у лютому цього року депутати Львівської міської ради затвердили детальний план території у районі вул. Мартовича – Григоровича – Дудаєва, який передбачає будівництво 5-поверхівки на вулиці Поповича,6. 

Згідно з містобудівною документацією, головним завданням ДПТ є будівництво нового житла на Поповича, 6 за ініціативи ОСББ «Грушевський». Цей двоповерховий будинок збудували у 1960-70 роках, а його стан оцінюють як незадовільний. До 2018 року серед засновників ОСББ «Грушевський» був теперішній депутат Львівської міської ради від Європейської солідарності Назарій Бербека та його бізнес-партнер Тарас Дідик. Утім Назарій Бербека заявив, що майно, яке є у межах цього детального плану, колись належало йому, але він продав його ще у 2018 році.

Засновниками ОСББ є четверо осіб, серед яких 80-річна Степанія Марчак, мати Ігоря Марчака. Він був директором «Львівтеплоенерго» та головою правління «Львівгазу». Серед засновників також родина Лілія Князевич, Микола Князевич та Георгій Пушинський. Микола Князевич є головним державним інспектором Державної митної служби України. 

Додамо, що ще з 1 січня минулого року всю проєктну документацію на нове будівництво в історичних місцях мали розробляти відповідно до історико-архітектурних опорних планів. Львів свій план мав отримати на початку 2020-го. Тоді керівниця управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко розповідала, що Львів поділять на 28 комплексних охоронних зон, а забудови – на кілька категорій: цінну, дисонуючу, компенсаційну та малоцінну. Але план досі перебуває на повторному погодженні в області і ще навіть не дійшов до Мінкульту. 

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!