Знову рекорди з Covid-19 та Шмигаль вніс на міністра освіти ексрегіонала. Головне за ніч і минулу добу

4018 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Новинарня

Фото: Новинарня

Новий міністр освіти – Мінкульт. Громадські освітні організації, батьки та небайдужі звернулися до нардепів, президента та прем’єра, щоб ті призначили кваліфікованого очільника Міносвіти і науки.

Серед запропонованих кандидатів/-ок: заступниця директора з наукової роботи Інституту математики Національної академії наук України Олександра Антонюк, ректор Київського університету ім. Бориса Гринченка Віктор Огнев’юк та директорка Київського ліцею бізнесу Людмила Паращенко.

Читайте також: Україна почала перемовини щодо закупівлі вакцин проти Covid-19

«Яка б кандидатура не була обрана, ми вимагаємо, аби ця особа була бездоганною з огляду академічної доброчесності і користувалася незаперечним авторитетом в освітянському середовищі, причетному до здійснення реформ», – йдеться у зверненні.

У відповідь, прем’єр Шмигаль запропонував Верховній Раді призначити міністром освіти і науки колишнього «регіонала», ректора Чернігівського національного технологічного університету Шкарлета.

Міністерство культури та інформаційної політики пояснює, що російську актрису й телеведучу Варнаву, яка відвідувала окупований Крим, було виключено з переліку осіб, яким заборонено в’їзд в Україну, на підставі подання СБУ.

Коронавірус – Львів – Київ. На Львівщині новий рекорд –за добу Covid-19 виявили у 155 хворих (з них 65 у Львові). Разом 3 227. Одужали – 644 особи (плюс 5 за добу), померло – 106 осіб (плюс ще шестеро людей).

Уже 6 випадків захворювання на коронавірус виявлено в Личаківському райсуді Львова, ще частина працівників суду очікує на результати аналізів.

В Україні за добу Covid-19 виявлено у теж рекордних – 758 осіб (напередодні 666). Загальна кількість 33 234 пацієнтів. Одужало – 14 943 (плюс 415 за добу), померло – 943 особи (плюс 31).

Перелік антилідерів не змінний: Чернівецька область – 4 082 (плюс 69 за добу), місто Київ – 4 026 (плюс 41), Львівська – 3 227 (детальніші показники вище) та Рівненська – 2 499 (плюс 26) області.

Читайте також: Львівщина посіла останнє місце в урядовому рейтингу боротьби з Covid-19

До 31 липня уряд продовжив карантин в Україні. Він мав тривати до 22 червня, а місяць тому уряд запровадив адаптивний карантин, яким дозволив послаблювати чи посилювати обмеження у тих областях, де є значна кількість хворих.

У Тернополі вирішили посилити карантин. Зокрема, заборонені масові заходи, включно з урочистими подіями та весіллями, в закладах громадського харчування клієнтам можна перебувати до 2 годин, а у торгово-розважальних центрах та ринках має бути забезпечено окремий вхід та вихід для відвідувачів та проводитися обов’язковий температурний скринінг.

Державна підсумкова атестація за бажанням. Президент Зеленський пропонує Верховній Раді звільнити випускників шкіл від проходження державної підсумкової атестації (ДПА) через пандемію коронавірусу, але дозволити пройти ЗНО за бажанням.

«Законопроєкт не скасовує ЗНО. Він робить добровільною здачу ДПА у формі ЗНО», – пояснила очільниця Міносвіти Мандзій.

Нардепка Совсун вважає цей законопроєкт «трохи шизофреннічним». Серед запитань, які виникають: «Як це можливо організувати – якщо частина випускників вирішить складати ДПА у школі чи профтесі, частина – у формі ЗНО, а частина взагалі вирішить не проходити?; Як заклади освіти мають організувати процес складання ДПА не у формі ЗНО, якщо майже всі педагоги вже у відпустках, а завдань немає? та Чому президент пропонує перекласти рішення про те, як саме підтвердити свій рівень знань за результатами навчання у школі, рішення, на яке ніяк не спроможеться сам, на дітей?».

Читайте також: Кабмін змінив умови визначення ціни газу для населення

Шмигаль – Аваков. Профільний комітет ВР з питань економічного розвитку не підтримав («за» проголосували лише 5 членів комітету, 4 були проти», 4 – утрималися) оновлену Програму дій уряду Шмигаля та рекомендував самій Раді голосуванням визначитися щодо цього документа.

А Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності погодився внести в порядок денний сесії парламенту постанову про звільнення міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Авіаперельоти – Кордон. МАУ закрила продаж авіаквитків на більшість міжнародних напрямків до 1 серпня 2020 року. У компанії зазначають, що відкриття кордонів відбувається не паритетно і більшість держав світу не підтверджують можливість вільного перетину кордону для громадян України. 

Польща у ніч на середу відновила міжнародне авіасполучення, але тільки з аеропортів на території ЄС і Європейської асоціації вільної торгівлі, тож заплановані на 17 червня рейси було скасовано.

З 18.00 17 червня відновить роботу пункту пропуск «Солотвино» – «Сігету-Мармацієй» на українсько-румунському кордоні.

Кабмін проголосував за відкриття певних пунктів пропуску на кордоні з РФ та Білоруссю.

США – ЄС – Молдова. США надають Україні оборонне обладнання на понад 60 млн доларів, включаючи ракети Javelin. Окрім того, схвалили продаж патрульних катерів Mark VI, озброєння та технічного оснащення на 600 млн доларів.

Читайте також: Щорічна проща до Страдчу відбудеться онлайн

Посольство України у США на тлі критики поборників російської мови підтримало мережу фастфудів «McDonalds», яка веде бізнес в Україні українською.

Україна готується до проведення чергового саміту Україна-ЄС 1 жовтня.

У Молдові напередодні зареєстрували 478 нових випадків зараження на коронавірус. Це – рекордний щоденний показник в країні.

Що не день, то в Україні нові «дива», особливо у владі. І особливо, якщо згадати учорашні акції прихильників Шарія і Нацкорпусу. Комусь, наверху, дуже хочеться погратися у велику політику і посіяти хаос в країні. Чомусь пригадується подібне божевілля за Януковича. Гарного Вам дня! І ще трошки анонсованої краси – Митрополичі сади у Львові відкривають для екскурсій.


 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!