Для чого потрібна поліція на митних переходах

4362 0
За розмовами про наповнення бюджету бовваніє привид майбутніх виборів
Фото: genplanua.com

Фото: genplanua.com

Великий необліковий потік «євроблях» надихнув чиновників впровадити новацію – на пунктах митниці почнуть працювати співробітники Національної поліції, хоча дозволу перебувати на режимному об’єкті вони не мають. Чи справді мова йде про бажання наповнювати бюджет держави? Чи є шанс, що боротьба з контрабандою матиме успіх, розмірковує голова  Громадської ради при ГУ ДФС у Львівській області Ігор Коць.

Уся раптова активізація уряду з критикою роботи Львівської митниці, показові погрози, публічні попередження, погрози каральних кроків – не інакше, як бажання встановити особливий контроль над митницею, адже це – великі надходження готівки, що особливо актуально з підготовкою до президентських перегонів. У змагання за контроль над митницею включились президентські гілки влади – прокуратура, поліція, посилилась боротьба за впливи між президентом та прем’єр-міністром.

Чому саме «євробляхи»? Бо офіційно їх ввезено близько 300 тисяч, а по факту є інформація про 3 млн. Кожна машина – це гроші. І тепер «куратори» з поліції стежитимуть за обліком та наповненням бюджету. Чи стане контрабанди менше? Побачимо, але дуже сумніваюсь, бо такі проблеми потребують комплексних рішень, а не погрозливого махання пальцем з боку керівництва. Змінювати необхідно саму систему, яка дає змогу контрабанді процвітати.

Читайте також: Чому перекриття трас шкодить самим «човникам»

Від початку роботи Громадської ради у новому складі – а це вже шість місяців – ми налагоджуємо діалог з працівниками митниці, їздимо з перевірками на митні переходи, напрацьовуємо конкретні пропозиції для покращення роботи Львівської митниці. Для впорядкування роботи митниць на нашу думку потрібно зробити наступні кроки:

  • фактичне, а не лише «на словах», налагодження роботи реверсивного руху;
  • інтегрування бази даних ДФС та ДПСУ (база дає змогу контролювати «човників», облікувати переміщення громадян, зокрема і на машинах з «євробляхами»);
  • автоматизацію та впорядкування роботи працівників митниці;
  • впорядкування паспортної перевірки подорожуючих без їх виходу з машин;
  • забезпечення митників формами, сканерами, реальною роботою кінологічної служби, впорядкуванням оглядових ям на території;
  • відміну вимоги додаткового фотографування всіх машин.

Громадська рада неодноразово наголошувала на тому, щоби скасувати норми про перебування не менше, ніж 24 години за кордоном для безмитного оформлення товарів під час ввезення їх на територію України, що набули чинності з початку 2018 року. Як відзначалося,  ця норма призвела хіба до нового витка корупції на митниці

Окрім цього, необхідно нарешті відновити нормальне управління Львівською митницею та ліквідувати систему виконувачів обов’язків. Адже майже рік керівник митниці Левко Прокіпчук більше перебуває у відпустках та на лікарняних, аніж виконує безпосередні обов’язки  з огляду на «політичні причини».  Замість нього з Києва призначають виконувачів обов’язків, що не сприяє налагодженнню роботи, а радше, провокує підкилимні баталії.

Читайте також: Затриманий на хабарі львівський митник щомісяця вимагав гроші від підлеглих

Пропозицію Громадської ради при ДФС Львівщини  до українського уряду про збільшення числа пунктів перетину на кордоні з ЄС вже й згадувати якось не личить. В європейських країнах пункти перетину встановлені через кожні 30 км, щоби люди не вистоювали в чергах, а працівники митної служби мали можливість ефективно працювати. Бо зараз на понад 500 км кордону з Польщею маємо тільки 8 пунктів автомобільних пунктів перетину

Якщо уважно перечитати всі вищезазначені пункти, виникає логічне запитання – а до чого тут поліція? Невже відомство Авакова вирішило всі проблеми зі злочинністю? Питання риторичне, зрештою, і попереднє. Бо поки більшу вагу мають політична доцільність чи бажання переділити потоки, а не  потреба системних змін на користь всьому суспільству.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!