Куди поїхати на вихідні зі Львова. До міста мінеральних вод

2115 0
Tvoemisto.tv пропонує поїхати до Моршина, українського бальнеологічного курорту.

Містечко, яке побороло Covid-19

На фоні лікарень в інших містах, де вже не вистачає місця невакцинованим хворим на Covid-19, у Моршині на Львівщині тільки 22 хворих, а госпіталізована лише одна пацієнтка і вона невакцинована. Весною у цьому курортному містечку провели експеримент з масової вакцинації. Тепер майже 75% населення щеплені, а до масового поширення штаму Дельта у Моршині взагалі майже не хворіли.

Читайте також: «Обдзвонювали всіх». Як живе містечко, де вакцинували найбільше людей

У коментарі Tvoemisto.tv міський голова міста Моршин Руслан Ільницький каже, що у містечку всі заклади (готелі, санаторії, ресторани, заклади харчування) зможуть працювати лише за умови повної вакцинації у всіх працівників та відвідувачів. 

«Моршину тут дуже просто, бо ми у квітні почали пілотний проєкт і у нас дуже високий рівень вакцинації – 74% населення. Санаторії мають 100% працівників, які вакциновані двома дозами, тому їх закривати не будуть», – каже він. 

Наразі є лише один санаторій, де ще не всіх вакциновано, кілька людей в тому санаторії робитимуть ПЛР-тести. 

Щодо відвідувачів, то тут складніше, адже за постановою Кабміну, всі відвідувачі мають бути вакциновані двічі чи мати негативний тест або довідку.

«Рекомендую в Моршин їхати все-таки вакцинованим або мати ПЛР-тест»– каже міський голова.

Всіх інших карантинних обмежень повинні дотримуватися, тобто маскового режиму, дезинфекції, дистанції.  

Де розташований Моршин

Моршин розташований серед прикарпатських заповідних лісів на висоті 340 м над рівнем моря на Львівщині за 10 км від Стрия, 95 км від Івано-Франківська та 82 км від Львова. Місто знамените своїми курортами та мінеральними водами.

Джерело: ua.igotoworld.com

1960-1970-ті роки. Джерело: Фотографії старого Львова

1933 р. Колекція: Бібліотека Інституту Народознавства при НАНУ, Львів, 21682, Джерело: lvivcenter.org

Чим це місто унікальне

Перша письмова згадка про Моршин міститься у судовому записі 2 січня 1482 року, де вказано, що Моршин і навколишні села належали українському шляхтичу Юхну (Юрію) Нагваздану і входив до складу Польського королівства. В 1875 році з будівництвом через Моршин залізниці Стрий – Станіслав життя села значно пожвавилось, однак президент Державної Ради Австрійської імперії Францішек Смолька через борги був змушений  продати місто. З появою нового власника – львівського купця Боніфація Штіллера, в розвитку Моршина почалась нова епоха: Боніфацій Штіллер створив у Моршині один із найкращих курортів Австро-Угорщини.

Читайте також: Моршинське диво. Соцмережі заполонили меми про вакциноване місто на Львівщині 

Джерело: ua.igotoworld.com

1960-1970-ті роки. Джерело: Фотографії старого Львова

Боніфацій Штіллер змінив Моршин, орієнтуючись на європейські курорти − Карлсбад (Карлові Вари), Баден-Баден та інші. Він почав із будівництва трьох капітальних житлових приміщень. Водночас Боніфацій запросив досвідчених медиків-практиків для створення лікувальної бази зразок тієї, якою славилися західні курорти.

Читайте також: Як живе містечко, де вакцинували найбільше людей

Джерело: travel.tochka.net

1960-1970-ті роки. Джерело: Фотографії старого Львова

Що подивитись

Курортний дім «Мармуровий палац»

Курортний дім збудувало у 1935 році Товариство галицьких лікарів за проектом Мар'яна Нікодемовича. На той час це був найкращий санаторій Моршина, відпочивати в якому могли дозволити собі лише заможні поляки. Нині цей санаторій відомий під назвою «Мармуровий палац» і по праву залишається найкращим санаторієм курорту. Також саме в цей період за ініціативою інженера фірми Siemens курорт електрифікували.

Джерело: travel.tochka.net

Джерело: zahidkurort.com.ua

Джерело Матері Божої

Один із давніх переказів розповідає про те, що в ХІХ ст. одній сирітці, яка випасала корів, явилась в цьому місці Пресвята Богородиця. «Вода ця буде лікувати, хто з добрим серцем буде її споживати» – мовила Пречиста Діва маленькій сирітці.

Джерело: travel.tochka.net

Сирітка розказала про видіння дорослим, які прийшли подивитись на це диво. Однак видіння Богородиці зникло, а в тому місці забило джерело цілющої води. З того часу називають його джерелом Матері Божої. Мабуть, жодний рекламний буклет про Моршин довоєнного часу, не друкували без зображення святого джерела. В післявоєнний час проклали трубу до збудованого бювету від джерела, а саме джерело засипали. На святому місці спорудили танцювальний майданчик для відпочивальників курорту. Однак на початку 90-х років ХХ ст. джерело та скульптуру Матері Божої відновили, а в 1994 р. неподалік джерела громада почала будівництво каплиці.

Джерело: guide.karpaty.ua

2016 рік. Rbrechko Джерело: wikipedia.org

Бювет «Грибок»

Його звели 1935 року безпосередньо над свердловиною унікального мінерального джерела. Свою назву бювет отримав через архітектурні особливості будівлі, яка чимось нагадує велетенський гриб. Згодом містечко перетворилося на курорт світового значення саме завдяки воді, яка є у свердловині під «Грибком». Це головне джерело корисних мінеральних вод міста. Він є впізнаваним символом Моршина, його зображення можна зустріти на всіх логотипах моршинської води та навіть на гербі міста. Сьогодні він є архітектурною та історичною пам'яткою. 

Джерело: tsn.ua

Джерело: ua.igotoworld.com

1960-1970-ті роки. Джерело: Фотографії старого Львова

Моршинська пейзажна алея

Її відкрили у 2017 році з нагоди 535-річного ювілею Моршина. Автор скульптурного ансамблю – Костянтин Скритуцький, виготовив його за 180 днів. На роботу пішло понад 163 тисячі кольорових мозаїк.

Джерело: travel.tochka.net

Джерело: ua.igotoworld.com

Як туди дістатися

Доїхати до Моршина автомобілем можна за півтори години. Залізницею можна дістатися до Стрия, а вже звідти їхати до Моршина, та приміським Львів – Моршин. Також можна скористатися автобусами, які їздять із головного залізничного вокзалу.

Джерело: trip.org.ua

1960-1970-ті роки. Джерело: Фотографії старого Львова

Інші локації, які Tvoemisto.tv вже радило відвідати, можна переглянути на цій мапі:

За інформацією: wikipedia.orgtrip.org.uadeinde.com.uampalace.com.uaua.igotoworld.com

Тревелблог

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!