Це крок до страхової медицини. Олег Никулишин про ліки

2924 0
Керівник і співвласник мережі аптек D.S. про те, як зміниться вартість ліків і як на практиці впроваджується урядова програма, спрямована на зниження цін в аптеках.

Львів забезпечений ліками. Судячи з тих запитів, із якими до нас звертаються, перебоїв із постачанням препаратів немає. Зараз для людей головне – якість і доступність ліків.

Ціни на ліки в Україні зростають найповільніше в порівнянні з усіма іншими товарами. Інфляція тут найнижча – в межах 7%. Велика конкуренція на ринку та програма «Доступні ліки» не дають продавцям медикаментів змоги йти в ногу з інфляцією – приблизно 20% річних. Тож можна прогнозувати, що й наступного року ціни на ліки зростуть найменше.

Програма «Доступні ліки» не є дуже масовою, адже до переліку входять лише окремі категорії медикаментів. Але вона є популярною. Не буду говорити про ефективність, адже ці препарати не є найефективнішими. Та це перший крок, такий собі пілот до реімбурсації та страхової медицини.

Читайте також: Перелік препаратів «Доступні ліки» розширять трьома категоріями

Чимало людей активно користується цією програмою. Приходять до аптек із рецептами, які ми забираємо й обліковуємо. Звісно, трапляються незадоволені клієнти. Часом лікарі неправильно виписують рецепти, деякі лікарні хочуть працювати з певними аптеками… Але це вже робочі моменти. Триває напрацювання механізмів, комунікації, взаємодії.

Для підприємців тут є певні незручності, бо треба міняти бізнес-процес, залучати до нього людей. Незручно й те, що закладів багато й із кожним треба працювати окремо, не можна, наприклад, мати справу з одним управлінням охорони здоров’я місцевої ради. Але процес запущений і рухається – це вже добре.

Читайте також: Уляна Супрун у Львові: Усі громадяни матимуть доступ до всіх лікарень

Як зміниться розподіл ліків через медичні заклади під впливом реформи, хто буде розпорядником коштів, до кінця ще не зрозуміло. Важко сказати, хто буде платити, адже немає чіткого визначення, що це будуть робити страхові компанії. Страхова медицина передбачає, що людина сплачує соціальний чи страховий внесок, і все решта її мало цікавить. Але поки що непросто передбачити, в який бік поверне медична реформа. Процес іде. 

Нагадаємо, на Tvoemisto.tv стартував спецпроект «Візія Львова 2018», у якому експерти різних галузей діляться думками, як зміниться (чи має змінитися) місто у прийдешньому році.

Інші публікації спецпроекту:

Володимир Зуб про те, що зміниться для львів’ян у медицині

Вальдемар Надіжко про приватний пологовий і справу Данкова

Юлія Сабадишина

Повна републікація тексту без згоди редакції або його часткове відтворення без посилання на оригінальний матеріал забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!