7 причин смороду у Львові

6326 0
Сморід у Львові є серйозною проблемою, яка непокоїть велику кількість мешканців. За останні роки було озвучено багато версій, чому у Львові є проблема неприємного запаху. Одна з них – застарілі мережі.
Фото: gizmodo.com

Фото: gizmodo.com

Очисні споруди каналізації збудовані і введені в експлуатацію до 1990 року на технологіях, розроблених у 60-70-х роках минулого століття і на даний час вимагають реконструкції, розповів заступник міського голови з питань містобудування та інфраструктури Володимир Шевчук.

З його слів, 2012 року у Львівській міській раді створили робочу групу за участю науковців міста та незалежних фахівців, яка провела детальний аналіз стану міської системи водовідведення та підготувала рекомендації щодо її модернізації та покращання ефективності роботи. На основі цих рекомендацій міська рада затвердила комплексну програму модернізації каналізаційного господарства до 2015 року.

Крім цього, проведено дослідження викидів найбільших підприємств міста. За результатами цих досліджень встановлено такі причини неприємного запаху в місті:

1. Скид у міську систему каналізації стоків, забруднених понад норму (у першу чергу підприємствами харчової промисловості).

2. Відсутність локальних очисних споруд на підприємствах. Правила приймання стоків від підприємств у міську каналізацію передбачають будівництво локальних очисних споруд на цих підприємствах.

«Окремі підприємства міста проводять цю роботу. Зокрема: ПрАТ «Компанія Ензим», ПАТ «Львівський жиркомбінат», ПАТ «Львівська кондитерська фірма «Світоч», ПАТ «Карлсберг Україна». На жаль, немає інформації щодо впровадження таких очисних споруд на інших великих підприємствах», – сказав Володимир Шевчук.

3. Більшість каналізаційних колекторів у місті вичерпали свій експлуатаційний ресурс та потребують реконструкції або заміни.

Фото: ЛМР

За останні три роки під час ремонту вулиць міста проведено реконструкцію каналізаційних колекторів на вул. Городоцькій, Б.Хмельницького, Богданівській, Замарстинівській та ін.

У планах цього року реконструкція колекторів на вул. В. Стуса – пр. Червоної Калини і на вул. Гайдамацькій.

Розпочато реконструкцію каналізації на вул. Тракт Глинянський, 161-а, 161-б, 161-в, 161-г, 162, 163, 165; та завершується реконструкція на вул. Р. Купчинського.

4. Низка вулиць і районів не мають каналізації. Це 9 районів – 114 вулиць, 3 183 будинки, у яких проживає 13 864 мешканців).

Фото: ЛМР

Завершено каналізування району вул. Голубця-Грибова, проводиться будівництво каналізаційної мережі в районі вул. Корейськоъ-Ковельськоъ-Гамалії. Запроектовано каналізування на вул. Козацької-Кошової-Табірної, Січової-Полудневої, Нагірної, Рясненської-Брюховицької.

Фото: ЛМР

5. Забруднення вод через несанкціоновані скиди стоків (підприємств та побутових). Йдеться про р. Зубра в Сихівському районі (поблизу ринку «Шувар»), р. Марунька у Личаківському районі (парк «Знесіння»), потічок Білогорський у житловому районі «Левандівка», потічок у парку «Скнилівський»).

У 2013 році виготовлено проект та розпочато будівництво каналізаційного колектора біля потічка Білогорський у житловому районі «Левандівка».

6. Відсутність сучасної станції приймання стоків від мешканців та промислових підприємств, розташованих у не каналізованих районах міста Львова. Це призводить до неконтрольованого потрапляння каналізаційних стоків та відходів з перевищеним вмістом забруднюючих речовин у міську каналізацію.

У 2013 році за кошти міського бюджету виготовлено проект будівництва такої станції на вул. Пластовій, 13, а цього року подано заявку на фінансування цього об’єкта з державного екологічного фонду (14,8 млн грн).

7. Відсутня сучасна спеціальна техніка для діагностування та очистки каналізаційних мереж.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!