А ви вже бігаєте? 5 відповідей на основні питання про біг

5357 0
З настанням весни ми знову повертаємося до роздумів – а може варто почати бігати? З чого почати? Що взути і де краще бігати? А на якому пульсі, щоб не нашкодити здоров’ю? У цих та інших питаннях допомогли розібратися львівські тренери бігового клубу Run4U, майстер спорту України з легкої атлетики Тарас Сало та кандидат у майстри спорту України з легкої атлетики Олександр Ченікало.
фото: Тарас Сало/Facebook

фото: Тарас Сало/Facebook

Для чого бігати? Що це дає? Яка мотивація?

Біг має позитивний вплив на серцево-судинну та дихальну системи, на опорно-руховий апарат. Також фізична активність допомагає тримати тіло у формі, надає енергію і позитивні емоції. Крім того, останнім часом бігати стало модно. Бігуни активно висвітлюють свої пробіжки у соцмережах, збирають лайки, це у свою чергу мотивує продовжувати займатися. Постановка цілі теж мотивує – пробігти півмарафон чи покращити власні результати.

Де? Бігова доріжка, стадіон чи парк?

Це залежить від цілі тренування. Силові і тривалі тренування – краще у лісо-парковій зоні, інтервальні – на стадіоні, оскільки потрібна рівна поверхня і можливість легко міряти дистанції. Для опорно-рухового апарату найкраще ґрунтова поверхня або спеціальне покриття. Бігова доріжка може бути травматичною для здоров’я.

Як? Швидко чи повільно? Як дихати і ступати?

У тренувальному режимі важлива комбінація швидкого і повільного бігу. Якщо готуєшся до бігу на довгу дистанцію, то відповідно крос буде фундаментом підготовки. Щодо пульсу, якщо здорове серце, варто бігати в режимі 140-150 уд/хв. 75-80% тренувань, решту – 165 уд/хв. і вище. Техніка бігу – в кожного індивідуальна залежно від природних особливостей. Основне – робити коловий рух ногою, як на самокаті, одна нога зафіксована, а інша проштовхує вперед, і не виносити ногу за центр маси тіла. Вдихати і видихати потрібно ротом і носом одночасно, на повні груди. Найкраще тренуватися у розмовному темпі.

У чому? Кросівки чи кеди? Ще якесь екіпірування?

Найважливіше – щоб було зручно і щоб взуття мало хорошу амортизацію (тому не кеди точно). Якщо підходити до цього питання ще відповідальніше – можна підібрати залежно від рівня склепіння стопи, якщо у когось, наприклад, плоскостопість та від ваги. Одяг – щоб не перешкоджав руху.

З ким? Самому чи з групою?

Загальне фізичне тренування, особливо довгі дистанції – краще з групою, тягнешся за іншими, мотивуєшся і швидше час проходить. Інтервальне ж тренування – краще самостійно, щоб працювати у своєму ритмі, досягаючи свої особистих цілей.

Коли? Зранку чи ввечері?

Індивідуально. Можна і зранку і ввечері, як зручно. Є певні години, коли наш організм біологічно найбільш активний – 9-12 год. та 16-19. Ще можна дотримуватися такого правила – не раніше, ніж за годину після сну, щоб організм прокинувся та варто закінчити тренування принаймні за 2 години перед сном. Під час підготовки до змагань важливо кілька разів побігати в той час, коли вони проходитимуть, щоб організм звик.  

Більше про техніку бігу, як правильно починати і завершувати бігове тренування та інші важливі питання Олександр та Тарас розкажуть у середу, 7 березня о 19:00 у Центрі Шептицького. Деталі: https://www.facebook.com/events/1006331979518151/. Вартість участі у події покриває організаційні витрати (зал, каво-перерва) та становить 150 грн.

Зареєструватись на подію можна тут: https://2event.com/uk/events/1296709

Партнерська публікація

фото зі сторінок Тараса Сала та Олександра Ченікала у Facebook


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!