«ІТ-шники» з різних міст України хочуть об’єднатися: 7 думок, чому це важливо

2789 0
2 жовтня уперше в одному приміщенні зібралися представники ІТ кластерів шести міст України: Львова, Одеси, Черкас, Харкова, Дніпропетровська та Луцька. Під час панельної дискусії у рамках «Львів ІТ Арени» вони обговорили не лише особливості створення кластерів у своїх регіонах, а й назвали власні аргументи, чому українським «айтішникам» варто об’єднуватися саме зараз.
фото: itarena.lviv.ua, forbes.net.ua

фото: itarena.lviv.ua, forbes.net.ua

«ІТ кластер» – це об'єднання компаній, організацій, структур та спеціалістів у сфері інформаційних технологій. Львівський ІТ Кластер існує вже п’ять років та нараховує 32 компанії (43% з яких – іноземні) й понад 6 тисяч фахівців індустрії. Приклад Львова надихає створювати ІТ кластери і в інших містах. Відвідавши «Львів ІТ Арену», «ІТ-шники» з різних куточків України висловили пропозицію об’єднатися та пояснили, чому це важливо саме зараз.

Читайте також: 5 фактів, завдяки яким Львів став ІТ столицею України

Юлія Сулімова, СЕО Одеського ІТ Кластеру:

«Це, мабуть, найважливіше, заради чого ми тут зібралися. Це все чудово: Дніпропетровськ, Луцьк, Харків, Черкаси, Одеса, Львів... Але наша головна ціль зараз – не розповідати про досягнення, а домовитися й поставити певну «точку відліку», щоб у майбутньому сказати: «Ми – об’єднання українських кластерів. Ми маємо спільну мету: вивести ІТ ринок України на якусь вагому позицію». Нині наша позиція доволі нестабільна, а в найближчі два-три роки ми можемо втратити навіть це. Поки що найголовніше – це триматися разом, адже в нас спільні проблеми».

Олександр Колб, співзасновник Харківського ІТ Кластеру:

«Я би розмежував проблеми окремих регіонів та загальні проблеми України. Якщо брати загальноукраїнські проблеми, то саме зараз найкращий час для об’єднання ІТ кластерів різних міст. По-перше, це врегулює законодавчу базу, а також базу оподаткування й безпеки бізнесу. Опираючись на власний досвід, скажу, що не завжди локальні проблеми можна вирішити на місцях. Часом це потребує загальноукраїнського рівня. Саме для цього потрібен ІТ кластер України. Тут є чимало роботи, але так само й багато перспектив. Об’єднуватися варто одразу. Якщо кожен рухатиметься лише у своєму напрямку, то взаємодіяти буде складніше».

Читайте також: Львів очолив рейтинг ІТ-міст України

Володимир Дибенко, СЕО Черкаського ІТ Кластеру:

«Коли відвідую міжнародні конференції, то бачу окремі стенди: Польщі, Мексики та інших країн. А от стенди від України розкидано по всій території експозиції. Немає цілісності. Якби ми могли об’єднуватися хоча би на такому інформаційному рівні. Доцільно створювати спільний бюджет й робити єдиний стенд. Можна організовувати спільні маркетингові компанії, аби підтримувати Україну на європейський та американських ринках. Я за те, аби створювати спільні платформи, на яких можна ділитися як ресурсами, так і замовленнями».

Максим Іцкович, СЕО Дніпропетровського ІТ Кластеру:

«Зараз є страх інвестувати в Україну, тому важливо підтримати її авторитет. Лякає, наскільки упала довіра (у фінансовому плані) до великих проектів. На це можна повпливати лише разом. Маємо «прокачувати» регіон, «прокачувати» Україну, писати до Forbes, CNN, BBC, разом їздити на конференції тощо. Однак, це можливо лише за підтримки держави. Ми створюємо продукти, які купують. А це дуже важливо для нашої економіки. Була хороша ідея – позбавити українську ІТ-сферу від сплати податків на 2-3 роки, аби підняти місцеву економіку. Це було б чудово. Ось цього варто прагнути разом. Коли усі ІТ кластери різних міст усвідомлять себе повноцінними структурами, тоді вони зобов’язані кооперуватись».

Віктор Левандовський, СЕО Луцького ІТ Кластеру:

«Найцікавішою була б взаємодія між кластерами на спільних зустрічах. Спілкуючись, можна створити трансфер ідей, досвіду. Насправді, у нашій діяльності не так багато цих ідей і не настільки багато можливостей. Можемо доповнювати один одного: хтось реалізував проект, інший – про нього почув, зробив ще краще, доповнив своїми ідеями, а ще хтось – підхопив та ще більше вдосконалив. Обговоривши разом певну ідею, також можна робити щось спільне й на всеукраїнському рівні».

Степан Веселовський, виконавчий директор Львівського ІТ Кластеру:

«Ми максимально відкриті до співпраці та підтримуємо будь-які здорові ініціативи розвитку індустрії. Львівському ІТ Кластеру необхідно ставити високі цілі, аби розвиватись далі. Модель ІТ кластерів запрацювала у Львові та може масштабуватися. Ми бачимо ефективність створення кластерів не лише для великих національних організацій. Компанії в кластерах хочуть задовольняти як короткотривалі, так і довготривалі потреби. Цим і повинні займатися кластери. Компанії в інакших містах мають потреби, які різняться між собою: починаючи від юридичного захисту, завершуючи промоцією, маркетингом чи інфраструктурою. Кожна компанія в кластерах шукає щось для себе. І кластер повинен їм давати цей спектр сервісів. Тому кожен ІТ кластер відрізняється від інших. Однак, є перехресні стежки. Це свідчить про те, що майбутні проекти між кластерами можливі та обіцяють бути цікавими».    

Андрій Павлів, СЕО та співзасновник Львівського ІТ Кластеру:

«Компаніям варто вступати в кластери, адже вони можуть займатися проектами, які не в змозі організувати самостійно. Якщо для однієї компанії щось дорого, то коли їх збирається двадцять чи тридцять – це вже цілком реально. Окрім того, кластери забезпечують юридичну підтримку, різного роду захист, промоцію. Серйозні клієнти завжди реагують позитивно, коли компанія належить до великої організації. Якщо компанія є частиною кластеру, її голос буде почутий, вона братиме участь в проектах та отримуватиме від цього вигоду».

Читайте також: Як у Львові отримати квартиру в будинку для ІТ-фахівців?

Підготувала Юлія Сабадишина

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!