«Не цінують того, що отримали у спадок»? Що буде із занедбаним палацом Бесядецьких у Львові

8814 0
В університеті передбачили чотири етапи реставрації пам'ятки.
Фото: portal.lviv.ua

Фото: portal.lviv.ua

Палац Бесядецьких, що у власності ЛНУ ім. Івана Франка, перебуває у поганому стані і його необхідно реставрувати. Tvoemisto.tv дізналося в університету, які є плани щодо реставрації пам’ятки.

«Будівля перебуває у власності університету, тому була пропозиція передати її місту, щоб отримати гроші на реставрацію. Керівництво університету відмовилося. Була чи не сотня листів до вишу, написана нашим управлінням, з проханням відновити цю пам’ятку. Тому питання до пана Мельника, ректора: як можна було довести палац до такого стану і чому виш відмовився від допомоги?!», – зазначила Тетяна Балукова в інтерв'ю Tvoemisto.tv.

Читайте також: «Львів'яни погано сприймають сучасну архітектуру»

Водночас у відповідь на інформаційний запит Tvoemisto.tv у ЛНУ ім. Івана Франка повідомили, що офіційних пропозицій передати памʼятку на баланс міста від Львівської міської ради не надходило, як і пропозицій допомогти у реставрації. 

Натомість у 2023 році ескізний проєкт «Реставрація та пристосування памʼятки архітектури XVIII ст. будівлі палацу Бесядецьких з відтворенням східної та західної офіцин на пл. Галицькій, 10 у м. Львові» схвалило Міністерство культури і інформаційної політики України.

Зокрема, передбачили чотири етапи черговості проектних та будівельних робіт на обʼєкті:

  • протиаварійні роботи памʼятки;

  • реставрація палацу:

  • відбудова флігелів;

  • благоустрій території памʼятки.

У 2024 році вже виконали перший етап проєктування - опрацювали робочий проєкт «Протиаварійні роботи памʼятки архітектури XVIII ст. будівлі палацу Бесядецьких на пл. Галицькій, 10 у м. Львові», який отримав позитивний висновок Міністерства культури і інформаційної політики.

Вартість та обсяги робіт з реставрації палацу та відновлення флігелів буде визначено на етапі опрацювання вказаних черг проєктуваня. Інвестора на даний час не визначили.

Довідка

Палац Бесядецьких – єдина збережена донині пам’ятка палацово-садибного типу XVIII століття у Львові, яка розташована у центрі Львова, навпроти пам’ятника королю Данилу та неподалік Галицького ринку, за адресою пл. Галицька, 10.

Назва «Бесядецьких» – одна з численних, яка закріпилася за палацом, але за час свого існування він неодноразово змінював власників. Палац, окрім родини Бесядецьких, протягом десятиліть належав також магнатам Бєльським, Потоцьким і Коморовським.

Першим власником був доктор медицини і райця львівського магістрату Карло Ґарані. У радянські часи в колишньому палаці була розташована обласна наукова бібліотека імені Ярослава Галана. Після проголошення незалежності через аварійний стан будівлі та загрозу знищення книгозбірні бібліотеку звідти перенесли, а приміщення передали Львівському національному університету імені Івана Франка.

Наталія Вареник

Фото: «Суспільне Культура»

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!