Чому натхнення стало новою світовою валютою. 7 тез від експерта. Відео

2626 0
Люди перестануть ходити на роботу, а креативитимуть за межами офісу. Будуть не тільки помирати професії, зміняться людські якості - однозадачність, некомунікабельність, інформаційна безграмотність, політична і соціальна неактивність. Натомість з'явиться низка абсолютно нових професій, а натхнення стане новою світовою валютою. Про те, що нас чекає у наделекому майбутньому розповіла Олеся Драшкаба, художник-графік і креативний директор мережевої рекламної агенції Publicis Visage.
Фото з сайтів designrfix.com chasopys.ua

Фото з сайтів designrfix.com chasopys.ua

1. Раніше у нашому суспільстві люди після закінчення університету ішли працювати за професією і практично працювали на одному місці все життя. Сьогодні ми бачимо, як докорінно змінилася освіта. Людина має займатися своєю освітою кожен день. Варто розуміти, що зміна технологій пришвидшується кожен рік. З іншого боку об'єм інформації подвоюється кожні два роки. Якщо ви вступили сьогодні, то будьте готові до того, що через чотири роки кількість інформації з вашої спеціальності зросте у двічі. Ви маєте розуміти, що навіть найпровідніші і найсучасніші спеціальності не встигають оновлювати свою базу. Освіта змінюється, але і вона не завжди встигає за розвитком людства. Вчитися ми повинні не впродовж навчання, а все життя. Сьогодні в освіті ми бачимо об'єднання професій. Може бути так, що ви навчатиметеся на літературі, а працювати будете на суміжній галузі.

Читайте також: 6 тез Френсіса Фукуями про Україну, Росію і майбутнє

2. З кожним роком все більше стає професій, так званих, пенсіонерів — професій, котрі зникають. Наприклад, поштарів стає все менше і менше. Якщо ця професія не хоче зникнути - вона має трансформуватися і рухатися в часі. До цих професій можна також віднести і офіс-менеджера, банківського працівника, туристичного агента, таксистів, різно-робочих, шахтарів.

Будуть помирати не тільки професії, будуть помирати цілі пласти наших якостей. Це однозадачність, некомунікабельність, інформаційна безграмотність, політична і соціальна неактивність. Ми ідемо до того, що робота буде за межами офісу. Чому? По-перше офіс це дорого: комунальні послуги, оренда. По-друге – офіс не стимулює до того, щоб ви працювали якісніше, швидше та креативніше. Особливо, якщо це якась креативна професія. Усім потрібно готуватися до того, що ми – творчі люди. Робота за межами офісу вимагатиме від нас самодосципліни, зібраності і самоосвіти. Ми маємо розуміти, як ми працюємо, які проекти ми робимо. Ми не можемо креативити з 10 до 18 вечора. Ми ж не роботи, щоб робити усе за графіком. У нас має бути простір для креативу.

3. Аналітики стверджують, що в найближче майбутнє ринок професії серйозно зміниться. Скоро з'являться такі професії: урбаніст-еколог – людина, яка розробляє екологічно чисті міста, що створюють власну екосистему; будівельник розумних доріг – це дороги, які будуть автоматично повідомляти про нові ями, про аварії на них. Оцінювач інтелектуальної власності — людина яка оцінює ідеї та ваші досягнення. Ідеї та креатив стають інтелектуальною цінністю. Генетичний консультант — консультант зі здорової старості, екопровідник, мережевий юрист, проектувальник 3D-друку в будівництві, вихователь цікавості, копоративний дезорганізатор. Більшість нових професій є суміжними в різних галузях, вони не концентруються на чомусь одному.

 

4. Що таке творчий процес? Давайте спробуємо зрозуміти, як взагалі працює наш мозок, наш креатив. У нас є органи чуття: вуха, очі, зір, ніс, крім того відчуття часу. Це те, через що ми сприймає зовнішній світ. Ми все це несемо в наш розум де у нас є пам'ять, вона є довгострокова і короткострокова. Інформацію, яку ми отримали через органи сприйняття, ми зберігаємо в довгострокову пам'ять. Ми не можемо користуватися короткостроковою пам'яттю, бо вона постійно очищається. Проте довгострокова дозволяє нам робити три речі: фантазувати, креативити і винаходити.

Як створюється певна річ: ми маємо її собі уявити. Тільки потім її виготовити і пустити в світ. Це неймовірно примітивна схема за якою працює креатив. Якщо ми розуміємо, як це працює, то ми спокійно можемо вдосконалювати певні процеси, щоб покращити нашу креативність. Наприклад, нам потрібно вдосконалити увагу. Ми маємо бути більш уважні. Чим більше ми спостерігаємо, чим більше ми бачимо тим більше інформації ми переносимо в нашу довготривалу пам'ять.

Фантазія, креатив і винахід працюють тільки з асоціативними зв'язками, які у вас є. Варто пам'ятати, що малоосвічена людина має менше можливостей фантазувати, ніж освічена. Тому, що освічена отримує більше інформації і має більше можливостей фантазувати.

Читайте також: Українці на шляху до щастя: 9 тез Євгена Головахи

5. Натхнення приходить в процесі роботи. Якщо сидіти і чекати на нього, то нічого особливого ви не дочекаєтеся. Не думайте, що ви можете без освіти, без читання, без спостерігання світу, без спілкування, без культурних навичок, без роботи над собою, без вправ фантазійних — стати креативним.

6. Креатив не живе в обмеженнях, потрібно виробляти гнучкість мислення. Це молоде мислення. Гнучкість мислення — це той психологічний момент, який допомагає нашій фантазії працювати і робити аналіз і синтез всіх асоціативних моментів. Аналіз інтеграції чужої творчості. Самокритика. Сміливість. Не бійтеся робити помилки. Натхнення в роботі неможливо відділити від натхнення в житті.

7. Монополізація натхнення — це своєрідне обмеження і намагання переконати людину в тому, що вона не буде повноцінним членом суспільства, якщо, наприклад: не вступить в певну політичну партію. Тільки в цій партії вона стане справжнім патріотом. Інший приклад, коли хтось вас переконує в тому, що краще про Дніпро, як Тарас Шевченко уже ніхто не напише. Реклама, котра переконує, що хто не купив цей товар — не може бути щасливим — є маніпулюванням. Ваші цінності — це ваші цінності і вони ні в якому разі не можуть бути залежні від когось чи чогось.

Олеся Драшкаба навчалася в Львівській академії мистецтв і у Національній академії мистецтв і архітектури. Олеся почала свою виставкову діяльність з підліткового конкурсу Takasaki International Art Competition (Japan), де отримала «золото». Її рекламна діяльність також позначена фестивальними роботами, а громадська – роботою лектора на мистецьких фестивалях, таких як «Артишок» і «Гогольфест».

Свою лекцію «Натхнення – нова світова валюта» вона прочитала 25 липня у Львові в межах християнського фестивалю «Вітер На-дії».

Підготував Володимир Домбровський

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!