Чому уряд досі не затвердив перспективний план Львівщини

2024 0
Перспективний план Львівщини затвердять наступного тижня.
Фото Євгенії Височини для Unsplash

Фото Євгенії Височини для Unsplash

Міністерство розвитку громад та територій України не внесло у порядок денний засідання Кабміну питання про затвердження перспективного плану Львівщини через технічні причини. Про це Tvoemisto.tv повідомив т. в. о. директора департаменту економічної політики ЛОДА Степан Куйбіда.

Читайте також: Великого Львова може й не бути. Завтра уряд затверджуватиме перспективний план Львівщини

«Міністерство не внесло план на розгляд. Технічно не встигли відпрацювати. Політики тут немає», – сказав посадовець.

Прем’єр Денис Шмигаль під час засідання уряду запевнив, що плани територій напрацьовуються відкрито, ніхто нічого не переписує. За його словами, в Україні не затвердили перспективні плани трьох областей –  Львівської, Одеської і Запорізької.

«У нас залишилися, фактично, Львівська, Одеська і Запорізька області. Вони доопрацьовуються за участю безпосередньо профільного комітету Верховної Ради, експертів та депутатів. Сподіваюся, що наступного тижня ми зможемо завершити процес формування перспективних планів України в цілому», – сказав Денис Шмигаль.

Нагадаємо, що напередодні заступник міського голови Львова з питань містобудування та співавтор законопроєкту про агломерацію Любомир Зубач повідомив, що у Києві ведуться розмови і спроби зменшити формат Великого Львова, створивши окремо Брюховицьку та Винниківську ОТГ.

«Наприкінці минулого тижня проводили наради, консультації, зустрічі на урядовому рівні, де лобісти презентували позицію і обгрунтовували, що Великий Львів не потрібен. На повному серйозі там розглядають питання створення Винниківської і Брюховицької ОТГ. При тому, що ці громади сьогодні вже є частиною Львова і так вже є 60 років. Виходить, що у Львова хочуть забрати частину територій. Для мене це шок. За всю історію не було преценденту, щоб місто зменшувалося. Воно завжди розвивалося, збільшувало свої межі. Відверто кажучи, це не вкладається у межі здорового глузду», – наголосив Любомир Зубач.

Він нагадав, що згідно з останньою редакцією, яку подали на Київ, Львівська ОТ мала бути у складі 11-ти теперішніх громад, до яких увійшов би 21 населений пункт. Дискусія була лише по Сокільниках та Мурованому, оскільки вони завчасно задекларували, що хочуть створювати свої ОТГ.

Читайте також: Львівську ОТГ зменшать? ЛОДА надіслала уряду уточнення до перспективного плану територій

Зазначимо, що в Україні завершується другий етап децентралізації, за яким у межах районів мають створити фінансово спроможні об’єднані територіальні громади. 

Львів натомість хоче об’єднати близько 20-ти сусідніх міст та сіл, водночас кілька ближніх сіл та міст до Львівської ОТГ не хочуть. Зокрема Сокільники ще в грудні торік домоглися, аби Львівська облрада внесла до перспективного плану формування ОТГ Сокільницьку громаду, до якої ввійшла Годовицько-Басівська сільська рада. Втім у направленому до Кабміну перспективному плані Сокільники не зазначені ані окремою ОТГ, ані у складі Львівської громади. Брюховичі на громадських слуханнях також підтримали створення окремої ОТГ, до якої мали б увійти села Домажир, Ясниська, Рясне-Руське. Не хочуть об’єднуватись зі Львовом і Винники, натомість Лисиничі та Підбірці погоджуються стати частиною Львівської ОТГ.

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!