Чи можна у Львові обійтися без гідравлічних випробувань

3816 1
Практично увесь Львів без гарячої води. ЛКП «Львівтеплоенерго» та «Залізничнетеплоенерго» проводять гідравлічні випробування. Як відбуваються ці роботи та чи можна обійтися у Львові без відключень води? Щоб з'ясувати це, знімальна група Tvoemisto.tv подалася на ТЕЦ-1, де проходять випробування.
фото: eveningkiev.com

фото: eveningkiev.com

Під час гідравлічних випробувань у трубопроводи закачується вода під тиском, що вищий від робочого. При цьому працівники підприємства оглядають тепломагістраль на наявність дефектів. Розриви, що виникли під час випробувань, ліквідовують.

«Пробним тиском ми перевіряємо труби на міцність, і якщо вони витримують цей тиск, то є надія, що в опалювальний сезон вони працюватимуть без аварій», – каже Андрій Христинич, заступник начальника району магістральних теплових мереж «Львівтеплоенерго».

Випробування проводять на невеликих відрізках відповідно до плану. Працівники піднімають тиск у трубі і спостерігають, чи не починає він падати. Падіння означає, що десь на ділянці стався порив.

Читайте також: Коли львів'янам відновлять подачу гарячої води

«Сьогодні ми проводимо гідравлічні випробування підвищеним тисом на тепломережі по вул. Науковій», – розповідає старший майстер районних магістральних теплових мереж Тарас Фарина. Він показує графік на самописці. Вертикальні підйоми вгору означають, що тиск у системі зростає. Коли з'являється горизонтальна лінія, яка йде вліво, то це сигнал про те, що в мережі утворився порив.

«В нас є бригади розставлені по місцях. Ми локалізовуємо даний порив, і після цього продовжуємо випробування», – каже Фарина.

Щороку на 70-ти кілометрах магістральних трубопроводів майстри ТЕЦ-1 під час випробувань виявляють приблизно 100 дефектів. Ця кількість залишається сталою з року в рік, адже, попри те, що частину теплотрас уже замінили на нову, інша за цей зносилася ще більше.

Читайте також: Де у Львові немає гарячої води. Повний перелік адрес

За словами Тараса Фарини, термін експлуатації теплотрас має становити 20 років. Натомість львівські магістралі, по яких подають гарячу воду, значно старші. До прикладу, у районі Нового Львова мережам більше 30 років, а на Сихові – 25.

Доки мережі старі та ненадійні, львів'янам доведеться терпіти щорічні відключення гарячої води. Тривалість гідравлічних випробувань та їхню частоту скоротити можна, але для цього потрібні величезні кошти на заміну усіх старих теплотрас.

«Скорочення термінів для ремонтів і для випробувань можливе тільки у випадку заміни теплотрас. Їх щороку замінюють у досить великих кількостях. Але ще є близько половини мереж, що вимагають подальшої заміни. У найближчі п'ять років особливих змін у схемі випробувань і відключень на ремонти, напевно, не відбудеться, але ми до цього йдемо», - вважає Андрій Христинич.

Підготувала Наталія Горбань


Читайте також:
14 Травня, 2019 09:49
Вікторія Шановні кореспонденти, мені здається трошки некоректно в статті за 2019 рік робити посилання на статтю за 2015р "Читайте також: Коли львів'янам відновлять подачу гарячої води". Для чого читачам статті про гідравлячні відключення води в 2019р, отримувати і-цію за графіки відключення в 2015р.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!